fbpx

Az eredményes gazdálkodáshoz modern technológia kell

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 13.

Az eredményes gazdálkodáshoz a mai viszonyok között már elengedhetetlen a modern technológiák alkalmazása. Ezek megismeréséhez és kipróbálásához pedig a szentlőrinci szakmai napok kétnapos eseménye is hozzájárul – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az esemény ünnepélyes megnyitóján.

Gépbemutató
A modern munkagépek segítik a gazdákat, hogy vállalkozásuk versenyképes maradjon, illetve a termelés körülményei megfeleljenek az uniós direktíváknak (fotó: közösségi média/Feldman Zsolt)

A háromszorosára emelt vidékfejlesztési források a precíziós gazdálkodásra történő átállást is segítik

„Már az idei ősztől új szabályok mentén, az erősödő uniós zöld elvárásoknak megfelelve, de a megváltozott klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodást segítő agrártámogatási rendszer keretei között lehet majd gazdálkodni” – vázolta fel a mezőgazdasági termelők előtt álló közeljövőt az államtitkár.

Az agrárvállalkozások technológiai megújulását elősegítendő, az Agrárminisztérium tavaly indította el a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot. A háromszorosára emelt vidékfejlesztési forrásokból meghirdetett mezőgazdasági beruházási pályázatok közül a precíziós gazdálkodásra történő átállást segítő támogatást igénylők 95%-a, azaz 2750 gazdálkodó már kapott támogató döntést, a kertészeti tevékenységhez kapcsolódó géptámogatás esetében pedig 2500 nyertes pályázó valósíthatja meg elképzeléseit. Emellett 2000 kisebb állattartó gazdaság ruházhat be gépekbe, technológiába kormányzati segítséggel.

Kulcskérdés a fejlesztések megvalósítása

Ezek segítik hozzá a mezőgazdasági vállalkozókat a gazdaságosabb és versenyképesebb termeléshez. Az egyre növekvő inputárak, az orosz-ukrán háború okozta energiaár-emelkedés és a történelmi léptékű aszály rendkívüli helyzet elé állította a mezőgazdaságban dolgozókat. Ezért lenne fontos ebből a szempontból is a mihamarabbi béke az agrárium szereplői számára is.

Az államtitkár szakmai előadáson beszélt a következő öt évet meghatározó Közös Agrárpolitika (KAP) főbb jellemzőiről, azokról a változásokról, amelyek nyomán kell a jövőben gazdálkodni, amelyek meghatározzák az agrártámogatások igénybe vételének kereteit.

A gazdáknak minél hamarabb meg kell ismerniük a KAP Stratégiai Tervet, a követelményeket, hogy időben felkészülhessenek a változásokra. Ezért az Agrárminisztérium – az államtitkár ígérete szerint – folyamatosan közzéteszi a következő gazdálkodási év elképzeléséhez szükséges tervezett szabályokat

Forrás: MTI