fbpx

A holland gazdák után a németek is tüntetni fognak?

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 13.

A tervezett uniós szigorítások (környezetvédelmi csomag) nagy nyugtalanságot okoznak a német gazdák körében is. Több – mezőgazdasági termelőket tömörítő szervezet – „masszív ellenállást” jelentett be, konkrétan 2022. augusztus 15-ére, Bonnba tüntetést terveznek.

Égő szemét a holland autópályán
Holland mezőgazdasági termelők tiltakozásuk jeléül szemetet szórtak az autópályákra, melyet fel is gyújtottak (fotó: NL#TIMES)

Augusztus második felében több tiltakozó akció indulhat Németországban

A közösségi médiában több agrár-érdekképviselet tüntetésre szólítja fel a gazdákat, a tervek szerint Bonnban, a szaktárca épülete előtt 2022. augusztus 15-én adnak hangot ellenvéleményüknek. Augusztus második felében további decentralizált tiltakozó megmozdulások várhatók ország szerte.

A gazdák tiltakozásának középpontjában az Európai Zöld Megállapodás azon javaslata áll, miszerint 2030-ig felére kell csökkenteni a növényvédő szerek használatát.

Nagy pofon az agrártermelőknek

A német gazdák, és az érdekképviseletekben helyet kapott szakemberek „arculcsapásnak” tekintik a Green Deal javaslatait. A gazdálkodók a brüsszeli elveket a helyi gazdaságok megélhetése elleni támadásnak tekintik. A családi gazdaságok technológiáját már így is a minimalizált vegyi növényvédelem jellemzi. A termesztett növényi kultúrák határait feltérképezve, a meghatározott a kárküszöbhöz tartozó mértéket figyelembe véve alkalmazzák a peszticideket.

A globális élelmiszerellátási helyzet – az orosz-ukrán háború, a szélsőséges időjárás miatt – már így is problémás, a szigorítások tovább rontanák a helyzetet.

Súlyosbító tényező, a tájvédelmi körzeteket érintő, drasztikus követelmény, miszerint ezeken a területeken 100%-os alkalmazási tilalmat rendelnének el, illetve az ammóniakibocsájtás értékét zéró értékben határoznák meg (holland gazdák már hosszú hetek óta ez miatt tüntetnek). A tájvédelmi területeket érintő korlátozás a takarmánytermesztést vetné vissza nagymértékben, mely elsősorban az állattartókat hozná nehéz helyzetbe.

Forrás: agrarheute