fbpx

Egyelőre megússzuk az e-permetezési naplót

Írta: Sándor Ildikó - 2022 június 28.

Már csak napok voltak az e-permetezési napló bevezetéséig, azonban a NAK, a MAGOSZ, a GOSZ, a FruitVeb, a HNT, a Gyógynövény Szövetség, illetve a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara kezdeményezésére felülbírálták a már beharangozott és tesztelt rendszert, és új döntés született. Négy jelentős kompromisszumot tartalmaz a most (2022. 06. 28-án) megszületett megállapodás.

permetezés
Tolódik az e-permetezési napló bevezetése

Majdnem bevezették

A december közepén hatályba lépett jogszabálymódosítás szerint július elsejétől már elektronikus formában kellett volna vezetni a permetezési naplót, és a terület növényvédelmi szakirányításáért felelős növényorvos szerződését pedig nem feltölteni kellett volna, hanem csak nyilatkozni.

Most viszont:

  1. csak fél évvel később, 2023. január 1-től vezetik be a növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet módosítását;
  2. csak a szántóföldi növénytermesztőket érinti majd a kötelezettség;
  3. kizárólag a rovarölő szeres kezeléseket kell digitálisan bejelenteni, de azokat valóban 24 órán belül;
  4. a 10 hektárnál kisebb területet művelő gazdák mentesülnek a kötelezettség alól.

Mindezt Győrffy Balázs, a NAK elnöke facebook oldalán jelentette be a mai tárgyalást követően azonnal.

Az előzményről:

2021. december elsején megjelent az agrárminiszter 45/2021. (XII. 1.) AM rendelete, amely az agrárdigitalizációt, illetve a környezet védelmét hivatott erősíteni. Módosította a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet több pontját.

Ennek értelmében számos olyan változás történt, amely a növényvédelemre is hatással van. Kötelezővé vált többek között az integrált növényvédelem elveinek alkalmazása, az elektronikus permetezési napló vezetése, valamint a termelővel szerződésben álló, a terület növényvédelmi szakirányításáért felelős növényorvosról/orvosokról is nyilatkozni kell.