fbpx

AÖP, sekélyművelés – többszörös előny a Quivogne gépeivel

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 27.

Impozáns kivitelű, hatméteres, frontra függesztett késeshenger-rendszerét is bemutatta a Quivogne azzal a céllal, hogy sikeressé tegye a gazdák munkáját az Agro-ökológiai Programmal (AÖP) és a talajjavító műveléssel kapcsolatos munkákban. A Quivogne nyárindító szakmai napjának a Gépközvetítő Kft. kaposvári telephelye adott otthont, ahol az együttműködő partnerek közül a Fliegl, a Deraland, és a Phylazonit is képviseltette magát.

Quivogne szakmai nap előadók
A szakmai nap előadói között Ackermann Tamás (FLIEGL ABDA Kft.), Gazsi Zsolt (Quivogne Magyarország Kft.), Vajda Péter (Phylazonit Kft.) és Juhász Anikó (AM)

A gépek fontosak az agrotechnológiai célok eléréséhez

Nemcsak az előrelátó európai agrárpolitika, de a gyors ütemű globális időjárás-változás is kikényszeríti, hogy a szántóföldi növénytermesztők új és hatékonyabb, a talajt és a nedvességet jobban védő művelési módokat vezessenek be. A támogatási rendszerek szorgalmazzák a kevesebb vagy zéró forgatással járó talajjavító és talajóvó művelési megoldásokat, s ezzel párhuzamos cél a növényvédő szerek, műtrágyák felhasználásának mérséklése. Ezeket a célokat csak olyan agrotechnológiával, gépekkel lehet elérni, amelyek segítik a gazdákat a no-till, a sekély- és ultrasekély, minimális forgatással, lazítással járó eljárások bevezetésében. Ezzel a céllal szerveződött komplex – a jogi szabályozástól a gépi megoldásokon át, a finanszírozási lehetőségektől a természetes alapú talajoltó készítményekig érő – szakmai nap Kaposváron.

A megszokás most nem jó tanácsadó

Hogy új gondolkodásmódra van szükség, azt rendkívül tartalmas előadásában Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára is megerősítette. Az AÖP részleteit ismertetve rámutatott: bár a KAP-ot lényegében felváltó támogatási rendszer rugalmas, a gazdaságok évente változtathatják a vállalásaikat, mégis ajánlott új szemlélettel, alaposan felkészülni a pályázati rendszerben való részvételre. A rutin, a megszokásalapú hozzáállás – akárcsak az elektronikus permetezési napló késedelmes vagy utólagos vezetése – vélhetően már nem lesz elegendő. Tudatos átgondolásra, folyamatos odafigyelésre van szükség. Az új rendszer tükrözi Európa mind erőteljesebb törekvését a talajvédelem és -minőség, a biodiverzitás szempontjainak érvényesítésére. Ez nyilvánvalóan közvetlen hatást gyakorol majd arra, milyen új megoldásokat kell és célszerű bevezetni a talajművelési technológiák során.

Jött a Gladiator

Quivogne Gladiator – késes henger
Quivogne Gladiator késes henger

Ilyen eredményes technológiai megoldásokat mutatott be kínálatából a Quivogne, amely a Gépközvetítő telephelyén vonultatta fel komplex gépkapcsolatait. Elsőként a 6 méteres munkaszélességű Gladiator késes hengert, amely tárcsakombinációval tökéletes száraprításra alkalmas. A menetirányra merőlegesen késes henger, míg párhuzamosan tárcsasor végzi az aprítást. A Gladiatornak sajátos előnye, hogy alacsony vonóerőigényű, így alacsony üzemeltetési költség – például üzemanyag-megtakarítás, minimális karbantartási igény – mellett használható, ugyanakkor 15–20 km/h-s sebességgel nagy teljesítmény érhető el vele. A bemutatón a felszereltséget a Phylazonit PHYLLER kijuttatóegysége egészítette ki.

Quivogne Diskator rövidtárcsa
Quivogne Diskator rövidtárcsa

A traktor mögé szerelt vontatmányt a 6 méteres munkaszélességű univerzális munkagép, a már szinte legendás Diskator rövidtárcsa adta. A jellemzően 3-15 cm mélységű talajmunkákhoz használható talajművelő gép – a két sorban elhelyezett tárcsalapokkal – a tarlóhántás, a tarlóápolás és a magágykészítés, illetve a szármaradványok megfelelő aprításának, talajba keverésének, majd a felszín lezárásának mestere. Ez utóbbi fontosságát nem kell ecsetelni a tavalyi aszályos év, illetve a klímaváltozás folyamatos fenyegetései után – e munkafolyamatok a talaj felső rétegében gyors szármaradvány-lebomlást és minimális nedvességvesztés eredményeznek. A Diskatorra ugyancsak jellemző, hogy a beruházás hamar megtérül a nagy területi teljesítmény és az alacsony karbantartási költségek miatt. A robusztus felépítésű gép talajkövetése kitűnő, a gépet gumibakos tárcsafelfüggesztés védi a sérülésektől.

Intenzív lazítás

A Gépközvetítőnél megjelent gazdák láthatták a Quivogne SSDR sorozatának 5-ös kivitelét is. Ez a 2–6 méteres kivitelekben kapható középmély lazító képes arra, hogy jelentősen javítsa a termőtalaj állapotát.

A növények jobb fejlődése érdekében az SSDR lazító intenzív lazítást garantál, átdolgozza a felső talajszelvényt (a felső talajréteget oldalsó vágókések forgatják át), mindezt úgy, hogy a két sorban elhelyezett, nagy kések közötti nagy átömlési keresztmetszet révén eltömődésmentesen végezhető a művelet. A lazítás utáni munkafázisban az optimális lezárás és aprítás a duplasoros tüskéshengerrel történik. A Quivogne-ra jellemző, relatíve kis vonóerőigény ennél a talajművelő gépnél is jelentkezik: az előrenyúló késeket még nagy munkamélységben is viszonylag könnyen lehet vontathatni – így kisebb az üzemeltetési költség –, emellett a talajszelvény a teljes munkaszélességben megemelkedik, a nagyobb hantokat az oldalsó és mellső vágókések felaprítják. A menetszám-csökkentést segíti, hogy mélyműtrágyázó opcióval is rendelhető.

Grubber, henger

Quivogne KD gubber
Quivogne KD gubber

A bemutatón szerepelt még a Quivogne grubbere, szintén Phylazonit kijuttatóval és konzollal felszerelve. A KD grubber egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy szárnyas késeivel átvágja és a talaj felső, 10–20 centis rétegébe keveri a szármaradványt. A három gerendelyes kialakítású kaparendszer egyengető tárcsasorral és lezáróhengerrel rendelkezik, 2,5–4 m szélességig merev kivitelben, 5–6 m szélességben hidraulikusan felhajtható szárnyrészekkel készül. A sort a Quivogne hatalmas, 8,2 méteres Rollfirst Cambridge hengere zárta. A szántás elmunkálásában részt vevő hengerek a szegmens legnehezebbjei: ez a bő 8 méteres változat csaknem eléri a 3,8 tonnát. Ez a tömeg és a Quivogne-ra jellemző stabilitás azonban szükséges a hatékony munkához – így például a Rollfirst is alkalmas a tavaszi felfagyások kezelésre, bokrosító hengerezésre vagy akár a vetések utáni lezárások folyamán.

Quivogne Rollfirst henger
Quivogne Rollfirst henger

Az impozáns vontatmány emellett hidraulikusan összecsukható (2,35 m-es) szállítási helyzetbe, akár a vontató elhagyása nélkül.