fbpx

Már több hete zúgnak a kombájnok a határban

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 04.

A tavaszi hideget követő nyári kánikula gyorsította a kalászosok érését, már több hete éjjel-nappal zúgnak a kombájnok a földeken, aratnak a gazdák.

 

Kombájnok és mezőgazdaság
Indultak a kombájnok, itt a betakarítás időszaka
(Fotó: Dudás Gabriella)

 

Bizakodásra adnak okot a termékbecslési adatok

Az agrárkamara idei előrejelzése alapján Nagy István agrárminiszter szerint az átlagoshoz közeli mennyiséget tudunk betárolni idén. Az egyes kultúrák területcsökkenésének egy részét kompenzálhatják a viszonylag kedvező hektáronkénti hozamok – jelentette ki a miniszter.

 

Termésbecslés szerint az alábbi hozamok prognosztizálhatók:

  • őszi búza: 5 millió tonna;
  • őszi árpa: 1,38 millió tonna;
  • repce : 776 ezer tonna.

 

Hazánkban fejenként átlagosan 37 kg kenyeret fogyasztunk évente

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a hazai termelésű, egészséges, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívja fel a figyelmet.

A kereslet kielégítésére ma már egyre több pékségben juthatunk hozzá ökológiai gabonákból, sőt ősgabonákból (tönköly, alakor és tönke) készített, sajátos beltartalmi értékű pékárukhoz.

 

Kombájnok és mezőgazdaság
Az őszi árpával kezdtek a kombájnok
(Fotó: Dudás Gabriella)

 

Az ökotermelők ősgabonával is foglalkoznak

A hazai ökokutatások bővülésével a gazdák is egyre szerteágazóbb tudásbázishoz jutnak az ellenálló búzafajok és fajták, valamint ökológiai művelési módjuk megválasztásához.

Fontos az agrártechnológia megfelelő alkalmazása a vetőmag előállításától a sütésig terjedő folyamatban, ugyanis sajnos a rossz gyakorlatok miatt nagy a pazarlás.

Az ÖMKi folyamatosan bővülő öko fajtatesztjei, az ezekhez kapcsolódó események és kiadványok, sőt a gazda-molnár-pék online térkép a teljes ökológiai termékpályát segíti, hogy a legfinomabb hazai pékáruk kerüljenek a fogyasztók asztalaira.

 

Aratás az Alföldön (Videó: Horizont Média, 2021)

 

Forrás: MTI és ÖMKi