fbpx

Tovább kell lépni a biogazdálkodásban

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 23.

Az elmúlt évtized legnagyobb piacbővülését mutatja a biotermékek kiskereskedelmi forgalma Európában. Világviszonylatban az Európai Unió a biotermékek második legnagyobb piacának számított az Egyesült Államok után. Nemzetközi adatok szerint Magyarországon 6% a biogazdálkodásba vont agrárterületek részaránya, ezzel nem vagyunk előkelő helyen, pedig piac lenne.

Gyógynövények biotermelésben
Gyógynövények a biogazdálkodásban (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az európai középmezőnyben vagyunk

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet – az Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Ernyőszervezete (IFOAM), és a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL) vizsgálatait elemezve – felhívja a figyelmet a biogazdálkodás bővítésének aktualitására weblapján megjelent cikkével.

A megjelent anyagok szerint két éve Magyarországon 301 403 hektár, részarányosan 6 százalék volt az ökológiai művelésű területek aránya, ami az európai középmezőnynek felel meg.

Magyarországon több mint 5000 mezőgazdasági termelő, több mint 500 feldolgozó és csaknem 50 unión kívülről importáló vállalkozás állt bioellenőrzés alatt 2020-ban. Kiemelkedő ugyanakkor, hogy a gyümölcstermő ültetvények 11,5 százaléka, 7306 hektár ökoművelésű, amivel Magyarország területnagyság alapján a világ 10. legnagyobb mérsékeltövi biogyümölcs-termelője.

A 2020-as adatok szerint globálisan 74,9 millió hektáron 3,4 millió ökológiai termelő

A legnagyobb ökológiai termőterülettel Ausztrália, Argentína és Uruguay rendelkezik, míg területhányadban Liechtenstein vezet 41,6 százalékkal, majd Ausztria következik 26,5 százalékkal, Észtország pedig 22,4 százalékkal a harmadik.

Európában a biogazdálkodásba vont területek nagysága 17 millió hektárral rekordot döntött. Az EU-n belüli 14,9 millió hektár a mezőgazdasági területek 9,2 százalékát fedi le. 2,5 millió hektárral Franciaország vezeti a rangsort a 2,4 millió hektáros spanyol, a 2,1 millió hektáros olasz, valamint az 1,7 millió hektáros német ökogazdálkodás előtt.

A pandémia átalakította a fogyasztási szokásokat

A nemzetközi összesítés szerint 52 milliárd euróval a biotermékek európai piaca is csúcsot döntött 2020-ban. Éves összevetésben 15 százalék volt a bővülés, ami azzal magyarázható, hogy a járvány alatt jelentősen nőtt az egészséges élelmiszerek iránti érdeklődés.

A biotermékek piacának százalékos emelkedése sok országban tavalyelőtt volt először kétszámjegyű, és a keresletet a fogyasztók környezetvédelmi elvárásai is erősítik.

A fogyasztók szemlélete is változott „az egészségünk, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése az élelmezési szokásainkon keresztül kiemelten fontos kérdésekké váltak” – olvasható az ÖMKi honlapján.

A fogyasztói igények mellett a biogazdálkodás területének fejlődését hozza magával az uniós és nemzeti stratégia követelményei, célkitűzései.

Forrás: ÖMKi

Összeállította: Barna Ferenc