fbpx

Csirke: új távlatok a toll felhasználásának

Írta: Kohout Zoltán - 2022 február 22.

Hatalmas mennyiségről van szó, ami jelenleg hulladék. Pedig lehet, hogy a kőolajalapú műanyagok kiváltó alapanyaga is lehet – egyben újabb bevétel a gazdáknak.

csirke
(Illusztráció: Horizont Média/archív)

Jobb lehet, mint a gyapjú

Csak az USA-ban évente majdnem 1 millió tonna tollat termel a háziasított csirkék szegmense. Ez ma hulladék – vagyis tiszta kiadás. Ezért Yiqi Yang és Bingnan Mu, a University of Nebraska-Lincoln kutatói arra törekednek, hogy a csirketollakat olyan szálakká alakítsák át, amelyek helyet kapnak a természetes anyagokban. Ennek része, hogy a tollból származó szálak tulajdonságokat vizsgálják, javítsák – természetesen továbbhasznosítás céljára. Egy minapi például arról írnak, hogy a kutatócsoport olyan keratinszálakat fejlesztett ki, amik elérték a gyapjú szilárdságának 90 százalékát, sőt, tartós vízbe merítés után a gyapjú 120 százalékos szilárdsága is elérhető. További erénye az új anyagszálaknak, hogy jobb színmegtartók, jobban felszívják a színezéket. És még további előny, hogy a gyártás során sem keletkezett olyan mérgező formaldehid, amely más hasonló anyagoknál.

Ma költség, holnap bevétel lehet a gazdáknak

A kutatók most azon dolgoznak, hogy bizonyos nem kívánatos mellékhatásokat kiküszöböljenek. Ha ez menni fog, akkor a tollak a kőolaj alapú anyagok, például a poliészter és a nylon zöldebb alternatívájaként jelennének meg. Ennek nemcsak a gazdák örülhetnek majd: hiszen eztán nem költség, hanem bevétel lehet a ma még hulladéknak minősülő toll. Hogy lesz-e piaca, arra azért lehet számítani, mert a tollalapú keratinműanyag-szálak várhatóan olcsóbbak lesznek, mint a gyapjú.

Mindez egyben jó hír a környezetvédelem ügyének is, hiszen a fejlesztésekkel a csirketollból származó rostok jelentősen, 10 százalékkal csökkenthetik a kőolajalapú rostok amerikai piaci részesedését.