fbpx

Bővülő Väderstad-géppark

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 február 09.

A Tempo használatával 95% körüli keléssel számolhatunk

A Hernád völgyében fekvő Onga a központja Péter István vállalkozásának. A közel 400 hektáros gazdaság főleg kötött réti talajokon dolgozik, komoly gépesítési háttérrel. Így két fő látja el a feladatokat, de saját területeik megművelése mellett még bérmunkával is tudnak foglalkozni.

Hogy alakultak a tavalyi termésátlagok?
– Tavasszal nagyon nagy szárazság volt, ezt a vetőmagborsó-területeink megsínylették, 1 t/ha körül termettek. A búzák 6,5-6,8 t/ha átlaggal jöttek le a földjeinkről, a napraforgó 3,7 t/ha, a kukorica pedig 12 t/ha eredménnyel. A repce tavaly is jól sikerült, jól ment a télbe, ez kulcsfontosságú volt.

A beruházásoknál miért döntöttek a svéd gyártó gépei mellett?
– Talajaink elég könnyen letömörödnek, és nagyon lerövidült az az optimális időtartam, ami alatt eredményesen lehet ezeket megművelni. A Väderstaddal a 2000-es évek elejétől vagyunk kapcsolatban, az első Carrier rövidtárcsát akkor vásároltuk tőlük. A szomszédos gazdaságban dolgoztak egy ilyen eszközzel, így előzetesen lehetőségünk volt megtekinteni a munkáját, láttuk, hogy megbízhatóan működik.

 

Väderstad
Péter István agrárvállalkozó

 

Mivel egészült ki az évek alatt a Väderstad gépek állománya?
– A 650-es Carrier mellett egy 4 méteres TopDown nehéz szántóföldi kultivátor, egy 4 m-es Rapid gabonavetőgép, egy nyolcsoros Tempo szemenkénti vetőgép dolgozik a gazdaságunkban, és tavasszal érkezik egy új 8 m-es NZ-Aggressive magágykészítő. Vásárlásuknál a legfontosabb szempont a gépek igen jó minősége és tartóssága volt. Az elmúlt években azt is megtapasztaltuk, hogy szükség esetén a szerviz és az alkatrészellátás is gyors és rugalmas.

Ha a vetőgépeket nézem, akár a Rapidra, akár a Tempóra gondolok, nálunk más nagyon nem is tudott labdába rúgni, annyira egyedi kialakításúak ezek a gépek – ezekre volt szükségünk.

A Tempóval nagyon elégedettek vagyunk, bár az tény, hogy a működtetése azért igényli a felkészült gépkezelőket. Cserébe nagyon jó munkaminőséget biztosít, pontosságban egészen más vetési minőséget ad, mint a korábban használt eszközök. A 10 t/ha termésátlag nálunk már akkor alap volt, amikor még nem ezzel a vetőgéppel dolgoztunk. Ha valaki innen akar még komolyabbat fejlődni, akkor fontosak az apróságok is. Ha nem rontunk el semmit, akkor 95% körüli keléssel számolhatunk, és ezt igyekszünk a betakarításig meg is óvni.

Miben tudott annak idején újat mutatni a Rapid, és mi döntött a legújabb beruházás mellett?
– A Rapid azzal emelkedik ki a mezőnyből, hogy ősszel a mi kötött réti talajainkon is jól el lehet vele vetni. Sokszor nem tudunk magágyat készíteni, ezzel a géppel viszont nedvességet lehet megtartani, és nem optimális talajba is lehet vele vetni.

Eddig a szántások elmunkálását két menetben tudtuk megoldani, egy simítóval és egy kombinátorral. Az NZ Aggressive-től azt várjuk, hogy ehhez ezután már egy menet is elég lesz. Emellett más területen is hasznos lehet. Betakarítás után elég hamar el szoktuk készíteni a talajainkat, hogy 2-6 hetet érjenek, az esetleges csapadékot magukba gyűjtsék. Ezeket a talajokat tisztán kell tartani, de nagyon sekély műveléssel, hogy ne szárítsuk ki őket.

Sok céggel vagyunk kapcsolatban, és velük összehasonlítva a szerviz és alkatrészellátás területén is nagyon jók a tapasztalataink a Väderstaddal. Persze, az esetek nagy többségében itt maximum kopóalkatrész-cseréről van szó.

 

A hazai leányvállalat honlapján további információk: [LINK]
Interjú egy másik elégedett felhasználóval: [LINK]

 

Fodor Mihály