fbpx

Osztrák-magyar földvita – A vidékfejlesztési tárca csak a jogtalanul szerződőkkel szemben lép fel

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 12.

Budapest, 2013. március 8., péntek (MTI) – Kizárólag a jogszabályba ütköző szerződések megkötésében részt vevőknek kell számolnia a magyar állam fellépésével és polgári jogi, valamint büntetőjogi következményekkel – áll a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken, az osztrák-magyar termőföld vita kapcsán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

 

A korábban az üggyel foglalkozó két osztrák sajtóorgánumnak is elküldött állásfoglalás szerint a magyar állam tiszteletben tartja a tulajdonhoz való alkotmányos jogot, amely a jogszerűen tulajdonjogot szerző uniós külföldit ugyanúgy megilleti, mint a magyar állampolgárokat.

A dokumentum ugyanakkor hangsúlyozza: termőföld tulajdonjogát a hatályos szabályozás szerint, az Európai Unió által 2014 májusáig biztosított moratórium lejártáig – a törvényben meghatározott kivételektől eltekintve – kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező magánszemély szerezheti meg.

Tagállami állampolgár a magyar földpiac megnyitásáig abban az esetben mentesülhet a tilalom alól, ha önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként kíván letelepedni Magyarországon, legalább három éve folyamatosan, jogszerűen Magyarországon lakik és folytat mezőgazdasági tevékenységet, továbbá rendelkezik az erre vonatkozó hatósági igazolással.

A közlemény emlékeztet: közismert tény, hogy az elmúlt két évtizedben számos olyan technika alakult ki a joggyakorlatban, amely a tulajdonszerzést gátló jogszabályi rendelkezések kijátszását, megkerülését szolgálta.

A kormány ennek a gyakorlatnak a felszámolására hozta létre azt a tárcaközi bizottságot, amelynek feladata az ilyen jogellenesnek, ezáltal a magyar polgári jog szabályai szerint semmisnek minősülő ügyletek feltárása és a továbbiakban szükséges lépések megtétele.A tárca állásfoglalása kiemeli: a kormány a felek közti megállapodás időpontjában hatályos jogszabályoknak megfelelő szerződést „semmilyen formában nem kívánja bolygatni”.

A jogszerűen termőföld-tulajdont szerzett tagállami polgároknak nem kell tartaniuk attól, hogy megfosztják őket a megélhetésüket biztosító, művelésükben lévő földterülettől.

A jogszabályba ütköző szerződések megkötésében részt vevőknek ellenben számolnia kell az állam fellépésével úgy polgári jogi, mint büntetőjogi téren.

 

Magyarországon a magyar törvények egyformán vonatkoznak mindenkire és azokat mindenkinek egyformán be is kell tartania – olvasható a közleményben.

Az ORF osztrák közszolgálati rádióban pénteken elhangzott: az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni azokat a panaszokat, melyek szerint a magyar hatóságok intézkedései nyomán osztrák gazdák elveszíthetik a magyar telekkönyvbe szabályszerűen bejegyzett, földbirtokhoz fűződő jogaikat.

„Nagyon komolyan vesszük ezeket a vádakat, de mielőtt lépéseket teszünk, először részletesen tájékozódnunk kell” – mondta a rádiónak Michel Barnier belső piaci biztos szóvivője, Stefaan De Rynck.

A szóvivő első benyomása az, hogy a földtulajdon állítólagos visszamenőleges törlése nem felel meg a külföldiek földvásárlási moratóriuma szabályainak – hangzott el a tudósításban.

„Azt várjuk a magyar kormánytól, hogy fogadjon el egy olyan törvényt, amely 2014. május 1-től normalizálja a mezőgazdasági területek vásárlását.

Addig azonban nem szabad új különleges korlátozásnak alávetni a vásárlásokat, még kevésbé visszamenőleges hatállyal” – mondta De Rynck.

Előző nap a rádió arról számolt be, hogy a magyar hatóságok 16 esetben rendelték el osztrák állampolgárok termőföld-vásárlásának érvénytelenítését.

A helyi hatóságok, amelyek előzőleg engedélyt adtak a telekkönyvi bejegyzésre, „Budapestről kaptak utasítást erre”, miután megváltozott az illetékességük – hangzott el a rádióban.

Az érintett osztrák gazdák Ernst Zimmerlhez, a budapesti osztrák követség mezőgazdasági tanácsosához fordultak segítségért.

Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter és Nikolaus Berlakovich mezőgazdasági miniszter csütörtökön újságíróknak nyilatkozva a felmerült problémák megoldását szorgalmazta.

 

Spindelegger emlékeztetett arra, hogy az osztrák álláspont ismert a magyar fél előtt.

Az osztrák fél „minden egyes esetet külön megvizsgál, az esetek nagyon különbözőek” – mondta.

Egyúttal hozzátette azt is, hogy nem szabad a „Magyarország-szapulás” hibájába esni.

Berlakovich kitért arra is, hogy a minisztérium kapcsolatban áll a budapesti osztrák tanácsossal és „az európai szintet is bekapcsolta, mint az (uniós) szerződések őrét”.

 

MTI 2013. március 8.