fbpx

A Sumi Agro új fegyverei talajlakó rovarok ellen

Írta: Agrárágazat-2022/3. lapszám cikke - 2022 március 14.

Szerkivonások idején jól jön a kukoricában, napraforgóban a rovarölő + starter TRIKA és a MIMIC

Mintha minden „összeesküdött” volna a kukorica- és napraforgó-kultúrák talajlakó kártevőivel küzdő növényorvosok ellen.

Klímaváltozás, forgatás nélküli talajművelés, erősödő kártevőnyomás, sőt, a hatóanyag-kivonások miatt is új megoldások kellenek a növénytermesztőknek. A Sumi Agro Hungary Kft. egy új talajfertőtlenítő rovarölő szert – ami egyben starter is – és egy kukoricamoly-ellenes készítményt ad a gazdák kezébe szezon előtt.

mimic

Nő a drótférgek, pajorok, mocskospajorok kártétele a kukorica- és napraforgótáblákon – erősítette meg sokak tapasztalatát a Sumi Agro februári szakmai napján Vörös Géza entomológus. A Tolna megyei növényvédelmi állomás egykori vezetője szerint a problémát több tényező együttes hatása okozza. A forgatás nélkül talajművelés mellett a klímaváltozással új kihívásokra kell számítani. A korábbi nagy szerválasztékkal szemben a hatóanyag-kivonások szinte lefegyverezték a növényvédelmet.

Ebben a helyzetben jelent meg – kedvező franciaországi tapasztalatok után – itthon is a Sumi Agro TRIKA Expert nevű terméke. Az Ercole-lal azonos hatóanyag-tartalmú, napraforgó- és kukoricakultúrákba szánt, teljes dózisú talajfertőtlenítő rovarölő szer és starterműtrágya épp az említett kártevők ellen született – ismertette Matyasovszki István (képünkön, fent) kereskedelmi igazgató. Nem kevert komponensű, mindig homogén, egyenletes védelmet és növénytámogatást biztosít egyed- és táblaszinten is. Több, mint rovarölő szer: starter műtrágyaként az apró szemcsék (5 gramm: 25 000 db mikrogranulátum) 7% N- és 35% PO2-hatóanyag-tartalommal gyors kezdeti gyökértömeg-fejlődést garantálnak. Az enyhén savasan bomló, tőzegalapú szemcsék segítik is a P felvételét. Száraz tavasz esetén az erős gyökér előbb eléri a nedves réteget, jobb aszálytűrés érhető el, s így akár a későbbi nagy szeleket is jobban bírja a növény. Az aprószemcsés starter-rovarölő ráadásul egy tartályból kijuttatható a vetéskor, és a hatóanyag pontosan a mag közelébe kerül.

A szakmai napon Sipos József mérnök-üzletkötő átfogó képet adott a kukoricamoly kártételéről és az ellene való védekezést segítő MIMIC rovarölő permetezőszerről. A MIMIC az első, rovarvedlést zavaró hatóanyagú tebufenozid hatóanyag. Mint a termék neve utal is rá: mímeli az ekdizonhormon jelenlétét, vagyis „becsapja” a rovar hernyóját, ami a kezelés után 24 órán belül megszünteti a táplálkozását. A vedlési ciklusában megzavart hernyó letális vedlésbe kezd, de már nem képes megszabadulni régi lárvabőrétől, és néhány napon belül elpusztul. A szerkivonások idején nagy segítséget nyújtó MIMIC alkalmazását kukoricamoly ellen a tömeges lárvakelés előtt célszerű elvégezni annak érdekében, hogy a kikelő, fiatal hernyók táplálkozási rágásuk során már találkozzanak a hatóanyaggal. Ne késlekedjünk a kijuttatással, hiszen a kártétel ilyenkor még felületi – ahol a hatóanyag található –, később már – az odvasító rágásokkal – a siker mértéke is csökken! Kontakt készítmény, de hatástartama igen hosszú (14–21 nap).

Trenyik Tibor

A szarvasi Moroko Farm Kft. tavaly 10 hektáron tesztelte a TRIKA-t a hagyományos talajfertőtlenítőkkel szemben. Az 1600 hektárt művelő – s benne 200–400 hektárnyi napraforgót és legalább ugyanennyi hibridkukoricát termesztő – gazdaság növényvédőse lapunknak azt mondta: a TRIKA után nem volt gond a korábban komoly kihívást jelentő drótféreggel. – A hatóanyag talajfertőtlenítő szerként pótolja a kivont készítményeket, nagyon jól jön. Nagyon komoly előny a TRIKA tápanyagként kifejtett hatása is! A mi 7,3–7,6 pH-s talajainkon a savanyú tőzegszemcsék kiválóan segítették a növény tápanyagfelvételét – foglalta össze a tapasztalataikat Trenyik Tibor. A TRIKA-val kezelt napraforgó már hatleveles korában 10 centivel magasabb volt a kontrollnál, és ezt az előnyét mindvégig meg is tartotta.

Kohout Zoltán