fbpx

Fontos szerepet játszik a globális kihívások kezelésében a magyar agrár- és környezetügyi diplomácia

Írta: Szerkesztőség - 2016 május 09.

A jelen és a közeljövő mezőgazdasági kihívásairól tartott előadást Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Szent István Egyetemen a Science and society – global issues of the 21st century nemzetközi kurzus keretében.

A helyettes államtitkár előadásának globális témákat összefoglaló részében kiemelten foglalkozott a klímaváltozás miatt szükséges mezőgazdasági adaptációval, a víz- és termőföld-erőforrások szűkössége és a növekedő globális népesség közötti ellentmondásokkal, valamint az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival. Tóth Katalin ismertette a magyar agrár- és környezetügyi diplomácia szerepét és céljait a multilaterális folyamatokban, kiemelve a nemzetközi kitekintésben is kitűnően teljesítő magyar élelmiszer-biztonság és mezőgazdasági kutatás-fejlesztés aktív kapcsolatait is.

Fotó: FM

Tóth Katalin előadásában elmondta, hogy Magyarországon található a FAO regionális irodája és szolgáltatóközpontja. A földművelésügyi tárca – a FAO-val közösen – ösztöndíjprogramot is működtet. A magyar szakdiplomata-hálózat fontos munkája mellett a helyettes államtitkár hangsúlyozta a szakértői szintű TAIEX és Twinning projektekben való aktív részvételt is. A jelenlegi európai és globális szakmai párbeszédből elsősorban a GMO-mentesség, az invazív fajok elleni fellépés, valamint a körforgásos gazdaság területeit emelte ki.

A SZIE magyar és nemzetközi – többek között koreai, nigériai, libanoni, francia, német, azeri, lengyel, kirgiz – hallgatói által követett kurzus keretében az egyes szakterületek elismert, gyakorlati tapasztalattal is rendelkező szakértői, vezetői pozícióban levő szereplői nyújtanak áttekintést a XXI. század tudományos és társadalmi témáiról. A kurzus célja, hogy a hallgatók közvetlen és globális áttekintést kapjanak a legfontosabb témákról és az azokkal kapcsolatos szakpolitikai alternatívákról.

(FM Sajtóiroda)