fbpx

Tovább szakadnak a gabonaárak, orosz-ukrán nyomás Európán

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 09.

Március elején kicsit visszapattant ugyan a búza ára a tőzsdén, de így is katasztrófa, ami a gabonával történik: a tavaly év eleji 300 helyett 190 euróért kereskednek vele. Az oroszok belefulladnak a régi és várható mennyiségekbe és presszionálják az európai viszonyokat is, az ukránoktól még mindig (bár talán már nem sokáig) sok olcsó áru érkezik.

gabona betakarítás
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Hároméves negatív szinten a búza ára

Kedden – egy rövid és jelentéktelen technikai felpattanás után – ismét csökkent a búza ára. Az árakra hatalmas nyomást gyakorol, hogy Oroszországban még mindig sok gabona van a raktárakban. Ennek egyik oka az, hogy az oroszországi exportárakra nyomás nehezedik a nagy termésből származó jelentős orosz készletek miatt. Piaci megfigyelők szerint ennek fényében a júniusi berakodásra kiírt legutóbbi algériai malombúza-tender sem nyújt észrevehető támogatást az európai búzaárakhoz. Májusra is csupán 190 euró/tonnás áron kerül forgalomba a búza, ami 3 euróval kevesebb, mint hétfőn – egyébként pedig sehol sincs a tavaly ilyenkori 250 euró környéki áraktól…

Az új, 2024-es búzatermésre vonatkozó kereskedői ajánlatok alig magasabbak ennél: jelenleg alig 201 euróba kerül tonnánként a határidős piacon. Ez 2 euróval kevesebb, mint hétfőn, és egyben a legalacsonyabb búzaár 2021 júliusa óta.

Nyomás a kukoricán, javít a repce

Ugyancsak nagy nyomás nehezedik a kukoricaárakra. Ebben a bőséges észak- és dél-amerikai kínálat játssza a főszerepet. A júniusra vonatkozó árakat kedden tonnánként 173,5 eurón jegyezték, ami 0,5 euróval több, mint hétfőn, de a lejárt márciusi kukorica szerződés 170 euró alatt ért véget. A repce ára június első hónapjában kedden (a szójabab árának csökkenése ellenére) 5 euróval, tonnánként 422 euróra emelkedett.

Az EU ellenőriz és szigorít az ukrán export miatt

Az orosz háború óta Európára nehezedő orosz és ukrán gabonaexport-nyomás miatt az EU megerősíti az ellenőrzést, hogy a szállítmányozó cégek betartják-e a megállapodásokat az Ukrajnából érkező áruk kapcsán. Ez azért elkerülhetetlen, mert a tiltakozó gazdálkodók joggal aggódnak a belső piacokat érő terhel miatt – mondta az EU biztosa. Bár az ukránok azt szeretnék, hogy az Európai Uniónak hosszú távon adjon hozzáférést az ukrán élelmiszer-termelőknek az EU piacain, az EU egyre inkább a korlátozások szigorítása felé orientálódik.