fbpx

Agresszív orosz árak, zuhan a búza, jön a 2020-as mélypont

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 05.

Az extrém alacsony orosz árak és az orosz export nyomás alatt tartja Európa gabonapiacát, már-már veszélyben a búza kilátásai. Pénteken még a halovány tőzsdeiár-emelkedés is semmivé foszlott, a 184 eurós tonnánkénti ár a 2020-as nyári mélypontot idézi.

búza raktárkészlet
Illusztráció: Horizont Média/archív

A háború óta tart a bizonytalanság

Az Euronext malmi búza határidős ügyletei új mélypontra zuhantak a pénteki napon belüli kereskedés során. Ez részben azzal magyarázható, hogy a kereskedők és a befektetők „medve” – vagyis az az árfolyamok esésére, korrekcióra számító – fogadásokat tettek, éppen a márciusi lejáratok miatt. A 2024 májusi szerződések már a múlt hetihez hasonló szintre tért vissza, eltörölve a legutóbbi, gyenge áremelkedés nagy részét. Márciusban az Euronext határidős ügyletek tonnánként 184,5 euró alatt voltak, ami 6,25 euró/tonna csökkenést jelent a nyitáshoz képest, így a határidős búza ára 2020 augusztusa óta a mélypontra került. A búza ára így több mint 50%-kal alacsonyabb a 400 euró feletti áraknál, amiket azután tapasztaltak, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója bizonytalanságot teremtett a globális búzaellátással kapcsolatban. (2020 augusztusában a határidős búzaügyletek nem tudtak 200 euró feletti árszintet tartani, és általában 150 és 190 euró közé zuhantak.)

A kereskedők szerint a növekvő orosz export és az egyre agresszívebb orosz árak folyamatos nyomása lenyomja a globális búzaárakat. Az orosz fekete-tengeri kikötőkből származó, 11,5 és 12,5%-os fehérjebúza-rakományokra vonatkozó orosz ajánlatok 201-206 dollárról szólnak.

A gazdáknak így nem éri meg eladni. És termelni…?

Mindez a még készleten lévő búzára rányomja a bélyegét, amiből több millió tonna van még Észak-Európában és a Fekete-tengeren. Az Agricensus román kereskedőkre hivatkozva azt írja, a régi termény malmi- és takarmánybúza-készletei Romániában és Bulgáriában valamivel 4 millió tonna alatt vannak. Ám a forgalmazók már a júliusban esedékes új terménnyel kereskednek. Az európai fekete-tengeri kikötőkben a kínálat növekedése mellett gyakorlatilag nincs kereslet a malombúza új értékesítése iránt, és hasonló kereskedelmi környezet alakult ki az észak-európai eladók számára.

Az alacsony árak elkeserítik a gazdálkodókat, akik nyilván nem szívesen adnak el termelési költségeik alatt, hiszen a költségeik nőnek, a nyereségük veszélyben. Ez viszont az búza ellátási láncának továbbgyűrűző zavaraihoz vezethet.