fbpx

A CLAAS egy arany- és négy ezüstérmet nyert

Írta: - 2017 szeptember 14.

Agritechnica Termékfejlesztési Díj 2017

A 2017-es Agritechnica kiállításhoz kapcsolódóan a DLG (Német Mezőgazdasági Szövetség) újra meghirdette a Termékfejlesztési Díj versenyt. Ezzel a díjjal a mezőgazdasági technológia úttörő innovációit tüntetik ki. A CLAAS idén egy arany- és négy ezüstérmet nyert.

Aranyérmet nyert a CEMOS AUTO THRESHING – automata cséplés-ellenőrzés a CLAAS szalmarázóládás és hibrid kombájnjaihoz

A CEMOS AUTO TRESHING a cséplőrendszerek automatizálásának újabb mérföldköve. Az új kezelőtámogató rendszer teljesen automatikusan szabályozza a tangenciális cséplőrendszereknél a kosárhézagot és a cséplődob fordulatszámát. Ezzel a rendszert dinamikusan a mindenkori cséplési körülményekhez igazítja. Segítségével a cséplési folyamat állandóan és automatikusan a technikai teljesítményhatárhoz van igazítva, nincs szükség előzetes beállításokra. A gép kezelője, amennyiben szükségesnek tartja, bármikor módosíthatja a beállításokat.

A CEMOS AUTOMATIC-kal szerelt kombájnoknál a CEMOS AUTO TRESHING a kombájn összes többi asszisztencia-rendszerével összeköttetésben áll, különösen a CRUISE PILOT-tal, amely automatikusan szabályozza a betakarítási sebességet. A különböző kezelőtámogató rendszerek összehangolását egy központi modul felügyeli és irányítja. A terményfajtától függő alapbeállításokból kiindulva az AUTO TRESHING így mindig megtalálja a cséplőrendszer optimális beállításait, és a lehető legkíméletesebben, de a szükséges mértékű agresszivitással végzi a cséplést. Mindezt a másodlagos magleválasztás, a tisztítás és a betakarítási sebesség függvényében teszi, melynek eredményeként ezeken a pontokon működő automatikus rendszerek munkáját is megkönnyíti.

CLAAS CEMOS AUTO THRESHING automata cséplés-ellenőrzés: CEMOS AUTO THRESHING automatikusan szabályozza a tangenciális cséplőrendszereknél a kosárhézagot és a cséplődob fordulatszámát, s ezzel a rendszert a mindenkori cséplési körülményekhez igazítja.

A CLAAS ezüstérmes innovációi:

AXION 900 TERRA TRAC – az első teljes rugózással és félig hevederes járószerkezettel felszerelt traktor

AZ AXION 900 TERRA TRAC erőgéppel a CLAAS bemutatja az első traktort, mely első és hátsó hídján egyaránt rugózott, illetve félig hevederes járószerkezettel van szerelve. A meghatározó fejlesztés ebben az esetben a TERRA TRAC járószerkezet integrációja. A TERRA TRAC járószerkezet a kombájnokból ismert technológiára épül, de speciálisan a traktorhoz lett kialakítva. A rugózott járószerkezetnek köszönhetően az AXION 900 TERRA TRAC egy gumihevederes traktor előnyeit – vonóerő, talajvédelem – egyesíti a hagyományos traktorok kényelmes menettulajdonságaival. A járószerkezet a külön-külön rugózott futókerekeinek és támgörgőinek köszönhetően állandóan maximális talajkövetést és felfekvési felületet biztosít. Így az AXION 900 TERRA TRAC kényelmes és hatékony mind közúton, mind szántóföldön, még a gyorsabb, akár 40 km/órás sebességnél is.

A rugózott járószerkezetnek köszönhetően az AXION 900 TERRA TRAC egy gumihevederes traktor előnyeit – vonóerő, talajvédelem – egyesíti a hagyományos traktorok kényelmes menettulajdonságaival.

CEMOS a traktorokba: asszisztencia rendszer a traktor és munkagép optimális beállításához

A traktorokhoz kapható CEMOS egy új, párbeszédre épülő kezelőtámogató rendszer, amellyel a traktor és a munkagép megfelelő beállítása végezhető el. A rendszer egy olyan adatbank alapján dolgozik, amelyben számtalan, a gyakorlatból származó tapasztalati adatot gyűjtöttek össze. A kezelőt a mindenkori munkafolyamatok és munkakörülmények függvényében egy érintőképernyős CEBIS terminálon, könnyen érthető és értelmezhető dialógus segítségével vezeti rá a megfelelő beállítás elvégzésére. Az ajánlott beállításokat befolyásolják többek között a gép legkülönfélébb paraméterei, a munkakörülmények és mindaz, amit a gépkezelő előnyben részesít. A beállítások egy részét a CEMOS a kezelő kívánságára közvetlenül elvégzi. Szükség esetén a gépkezelő a traktor egyéb kezelőtámogató rendszereinek beállításaira támaszkodhat, mint például a CSM táblavégi fordulómenedzsment. A rendszer először az alapbeállítások elvégzésében segíti a gépkezelőt, majd ezt követően ellenőrzi, és adott esetben az aktuális körülmények függvényében segít a megfelelő beállítások kiválasztásában.

CLAAS CEMOS traktorokhoz: a traktorokhoz kialakított CEMOS az első olyan terminál-megoldás, amely a gépkezelőt egy egyszerűen érthető dialógussal végig vezeti a traktor-munkagép kapcsolat optimális beállításának folyamatán.

CULTI CAM sztereoszkopikus kamera mechanikus sorközműveléshez

A gyomirtó szerek alkalmazásához kapcsolódó szigorodó előírások, illetve a rezisztencia kialakulása miatt egyre fontosabb, hogy a mechanikus növényvédő gépekhez innovatív megoldásokat találjunk. Ez nemcsak a különleges növényeknél vagy a biogazdaságokban fontos, hanem a hagyományos sorra vetett növényi kultúrák esetén is. Ebből az okból kifolyólag a CLAAS bemutatja az Einböck, Hatzenbichler, Carre SAS és a Bednar FMT gyártókkal közösen, a sorközművelő kultivátorok vezérlésére kifejlesztett nagy felbontású 3D kameráját. Ez a kamera a kapásnövények levélszerkezetét elemzi a színinformációkra és a 3D-s felületmodellekre alapozva. A pontosabb elemzés alapján a képelemző szoftver még szeles időben, erős gyomosodás vagy nem zöld növények esetén is képes felismerni a sorokat, és pontos vezérlőjeleket tud kiszámolni. Így az új kamerarendszer még nehéz körülmények között is nagyon pontos sorvezetést, és ezáltal magas munkasebességet és területteljesítményt biztosít.

CLAAS sztereoszkopikus CULTI CAM kamera sorközműveléshez: szeles időben, erős gyomosodás vagy nem zöld növények esetén is képes felismerni az új CULTI CAM kamera a sorokat, és pontos vezérlő jeleket tud kiszámolni.

Túlméretes Járműre Figyelmeztető Rendszer figyelmezteti az autóvezetőket a közúti közlekedésnél az előttük haladó mezőgazdasági járművekre

Egy új fejlesztés, amely a közúton nagyobb biztonságot nyújt, s ezzel nem csak mezőgazdasági területen számíthat nagy érdeklődésre, a CLAAS által bemutatott Large Vehicle Alert System, azaz Túlméretes Járműre Figyelmeztető Rendszer. Ez az új rendszer a közúton közlekedő mezőgazdasági gépek és traktorok helyadatait valós időben osztja meg a többi közlekedő járműben található asszisztencia- és navigációs rendszerekkel és megfelelő okostelefon applikációkkal. Ezáltal a személy- és teherautók vezetői előre látják az útvonalukon haladó mezőgazdasági gépek helyzetét. Ezt kiegészítendő, a vezetőknek alternatív útvonalat tud a rendszer felajánlani, ha a mezőgazdasági gépek száma, szélessége és sebessége az útvonalon forgalomlassulást okoz.

A Túlméretes Járműre Figyelmeztető Rendszer (Large Vehicle Alert System) az első olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely figyelmezteti a hálózatra csatlakozó autóvezetőket az előttük közúton közlekedő mezőgazdasági gépekre.