fbpx

Helmut Claast „Diesel“-éremmel tüntették ki

Írta: - 2017 április 11.

2017. április 10., München: Helmut Claast, aki már hosszú évek óta a CLAAS Csoport vezetőségi tagja, pénteken a Német Találmányi Intézet (Deutsches Institut für Erfindungswesen) a „Legeredményesebb innovációs teljesítmény“ kategóriában „Diesel“-éremmel tüntette ki.

Az ünnepélyes átadó után Münchenben, a Német Múzeumban, balról jobbra: Wolfram Eberhardt (CLAAS vállalati kommunikáció vezetője), Dr. Theo Freye (a CLAAS Konszern vezetőségének szóvivője volt 2014-ig), Thomas Böck (CLAAS Konszern vezetőségi tag), Helmut Claas, Cathrina Claas-Mühlhäuser és Carl-Albrecht Bartmer (a Német Mezőgazdasági Társaság elnöke).

Az ünnepélyes átadó után Münchenben, a Német Múzeumban, balról jobbra: Wolfram Eberhardt (CLAAS vállalati kommunikáció vezetője), Dr. Theo Freye (a CLAAS Konszern vezetőségének szóvivője volt 2014-ig), Thomas Böck (CLAAS Konszern vezetőségi tag), Helmut Claas, Cathrina Claas-Mühlhäuser és Carl-Albrecht Bartmer (a Német Mezőgazdasági Társaság elnöke).

„Nagyon különleges dolog, ha valaki több mint 90 évesen még egy ilyen kitüntetést vehet át. Ez a díj azonban nem annyira rólam, mint inkább az erős csapatról szól itt nálunk a CLAAS-nál, arról, mi mindent értünk el közösen, együtt dolgozva, a találékonyságot a gazdasági sikerességgel ötvözve.” nyilatkozta Helmut Claas a müncheni Német Múzeum dísztermében tartott ünnepélyes eseményen.

Helmut Claas az 1913-ban édesapja és annak testvérei által alapított vállalkozást egy világszerte piacvezető vállalattá építette ki. Ma a vállalatot lánya, a harmadik generáció tagja, Cathrina Claas-Mühlhäuser vezeti. Helmut Claas első gyerekként született 1926-ban, Harsewinkelben. 1948-től 1954-ig a Hannoveri Műszaki Egyetemen végezte gépészmérnöki tanulmányait. Egy szemesztert a bécsi Műszaki Egyetemen töltött, egy évig pedig felsőfokú mezőgazdasági tanulmányokat folytatott Párizsban. Figyelmének fókuszában mindig is a jövőbe mutató termékek fejlesztése, illetve azt megoldani, hogyan lehet ezeket a fejlesztéseket gazdaságosan szériagyártásba átültetni. Egész sor innováció kezdeményezője vagy kidolgozója volt Helmut Claas. Így fejlesztették ki a ’70-es évek elején a DOMINATOR sorozatot, melynek alapötlete a moduláris felépítés, illetve a platformkonstrukciós megoldás volt. A DOMINATOR világszerte az egyik leghíresebb kombájnmodell lett. Az ő idejében fejlesztették ki a DOMINATOR utódját, a LEXION-t. Ez ma a legmodernebb és leghatékonyabb kombájn világszerte. Sikertörténetéhez tartozik a CLAAS önjáró silózójának, a JAGUAR-nak fejlesztése, mellyel a CLAAS világpiac-vezető lett.

Helmut Claast négy nemzetközileg ismert egyetemen, Magyarországon, Angliában, Bulgáriában és Németországban is díszdoktorrá avatták. Többek között megkapta 2000-ben a ,,Mezőgazdaság doktora“ címet a Stuttgart-Hohenheim Egyetemtől „A mezőgazdasági technika területén elért kiemelkedő teljesítménye és a hatékonyabb, modernebb mezőgazdasági gépek fejlesztésében elért kiemelkedő eredményeinek elismeréseként”. A Stuttgart-Hohenheim Egyetem volt az is, ahol 2004-ben az mezőgazdaságban úttörő technológia fejlesztésekért tiszteletbeli szenátusi taggá fogadták. 2009 júniusában a Moszkvai Gorjatschkin Egyetemen, mai nevén Timirjazev Mezőgazdasági Akadémia, tiszteletbeli professzori címet kapott. Szintén 2009-ben a Francia Köztársaság kinevezte Helmut Claast a „Chevalier dans l’Ordre de la Legion d’honneur“ – a Becsületrend lovagjává – elismerve ezzel a német-francia együttműködés úttörőjeként elért eredményeit.

A személyes kitüntetések, mint a díszpolgárrá avatás a szülővárosában, Harsewinkelben, Baden-Württemberg tartomány érdemérme vagy a francia mezőgazdasági miniszter érdemrendje mind tökéletesítik életművét.

A most megkapott díjat a Feltalálók Oscar-díjaként” is ismerik, és Németország legrégebbi innovációs díja, amit 1953-ban Eugen Diesel, Rudolf Diesel fia hívott életre. Ezzel a tudományos teljesítmény mellett különösen a találmányokon alapuló vállalkozói munkát ismerik el. A díjat odaítélő zsűri 40, vezető beosztású cégtulajdonosból és vállalatvezetőből áll.