Modern, környezettudatos telep teljeskörű automatizálással

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 16.

A rekonstrukció során egy modern, környezettudatos telepet hoztak létre, ahol a folyamatokat teljeskörű automatizáltság jellemzi, beleértve a robotfejésre történő átállást is – mondta a L.A.C. Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, Horváth László a szenttamási tehenészeti telep átadásán.

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. új beruházása valósult meg a térségben

A L.A.C. Holding cégcsoport tagvállalata, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. egy nagyszabású rekonstrukciós folyamat során, a 2021-ben létrehozott, modern Szenttamási tejgazdaság szomszédságába költöztette tehenészeti telepét.

Horváth László beszédében elhangzott, hogy az új telep infrastrukturális és logisztikai fejlődést tesz lehetővé és a Szenttamási tejüzemmel szorosan együttműködve saját márkanévvel – Szenttamási tej – állítanak elő magas minőség terméket.

Szarvasmarha telep
Automatizált, környezettudatos tehenészeti telep (Fotó: Pelsőczy Csaba)

Automatizált robottechnikát alkalmazó fejési rendszer

A kialakítás eredményeképpen a legkorszerűbb tartástechnológiai elemek felhasználásával, automatizált robottechnikát alkalmazó fejési rendszer épült ki, amely a hibalehetőségek minimalizálása mellett a jószágok közérzetének javításában is jelentős szerepet játszik. A tehén maga dönti el, mikor megy a fejőrobothoz, ami nemcsak élettani előnyöket jelent számára, de a tej minőségére és mennyiségére is pozitív hatással van.

Az ATK VI. pályázati források felhasználásával és saját erőből több fejőrobot került telepítésére. Az állatjóléti körülményeket trágyakihúzók, önitatók, hátvakarók és vízágyas matracok biztosítják a fejőstehenek és az állatgondozók nagy megelégedésére.

Az átlag 485 db Holstein fríz tejelő tehénnel és annak szaporulatával rendelkező állomány éves szinten 4 millió liter tej termelésére képes, ami meghatározó mennyiséget jelent Jász-Nagykun-Szolnok térségben.

A komplex beruházáshoz a TM Zrt. pályázati úton 445.598.592 Ft támogatást nyert el.

Nagy István agrárminiszter az átadón kiemelte

A mezőgazdaság és élelmiszeripar további lendületes fejlődése érdekében – eddig soha nem látott mértékű forrás biztosításával – tovább folytatják a vidéki Magyarország gazdasági erejének fokozását.

Mindehhez példátlan összeg, a 80%-os nemzeti kiegészítő forrással együtt összesen 4265 milliárd forint áll rendelkezésre 2021-2027 között vidékfejlesztésre. Az ennek segítségével elindított Megújuló vidék, megújuló agrárium program a magyar vidék gazdaságának gerincét adó agrárium és élelmiszertermelés teljes modernizációját célozza – tette hozzá a tárcavezető. A miniszter kiemelte, az átadott fejlesztés is azt bizonyítja, hogy érdemes az agráriumban rejlő lehetőségekben gondolkodni.

Átadás, szalagátvágás
A beszédeket követően szalagátvágással sor került a telep ünnepélyes avatására (Fotó: TM Zrt.)

Az átadást követően a résztvevők megtekintették a tehenészeti telep új épületét, innovatív technológiáját és a részlegesen felújított utakat és burkolatokat is.

Forrás: TM Zrt./Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc