fbpx

Egyedi ízek, prémium minőség – egyedülálló, robotizált üzem

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 24.

Békebeli ízek, új köntösben – a héten átadott, okosrendszerekkel felszerelt Szenttamási Tejüzem sajátmárkás, magyar termékét emelheti le a fogyasztó az üzletek polcairól.

Szenttamási tejtermék
„Békebeli ízek, új köntösben” (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Ötmilliárd forint értékű fejlesztés

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. (TM Zrt.), a Pénzügyminisztérium által kiírt Nagyvállalati Támogatási programot pályázta, és nyerte el új, innovatív tejüzem létesítésére, a beruházások szempontjából kiemelten fontos Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A 2,4 milliárd Ft támogatott beruházásból épült Szenttamási Tejüzem hivatalos átadó ünnepsége 2022. február 22-én zajlott le a törökszentmiklósi Szenttamás pusztán.

 „A vállalat egy új, modern tejtermelő üzemet létesített a program nyújtotta támogatás segítségével. A közel 5 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósításához a kormány 2,4 milliárd forintos támogatást nyújtott. A cég a L. A. C. – cégcsoport zászlóshajójának számít, amely a kunsági hagyományokra építve lett mára a térség legnagyobb mezőgazdasági vállalata. A ma átadott üzem hozzájárul ahhoz, hogy a vállalat kapacitásai bővüljenek, és ezzel meg tudja erősíteni pozícióját a piacon, és egyre több magyar ember asztalára juthat el a jó minőségű törökszentmiklósi tej” – mondta el Rákossy Balázs államtitkár az átadást megelőző sajtótájékoztatón.

Horváth László a beruházó és üzemeltető TM Zrt. tulajdonosa kihangsúlyozta, hogy a cég egyedülálló komplexumot hozott létre azzal. A teljesen robotizált rendszer lehetővé teszi, hogy a tejüzemmel szomszédos, felújított szarvasmarha telepen élő tehenek által termelt tej egy csővezetéken keresztül kerüljön a tejüzembe, ott automatizált gépek végzik a tej feldolgozását, így emberi kéz érintése nélkül kerül a kiváló minőségű magyar tej-tejtermék a végső felhasználókhoz.

Üzemátadás
Az egyedülálló, modern technológiával szerelt komplexum átadása (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az első szakaszban a vállalat saját állománya által termelt tejet dolgozza fel

A fejlesztési projekt keretében, zöldmezős beruházással, komplex tejfeldolgozó üzem került kialakításra. Új, feldolgozó üzemcsarnok épült fel, ahová a tej feldolgozáshoz szükséges technológia, technológiai sorok kerültek beépítésre. A műveletek során a feldolgozó üzem teljes infrastruktúrájának kiépítése is megvalósult.

A tervek szerint a tejüzem napi 30 000, évi 10-11 millió liter tehéntej feldolgozását teszi lehetővé. Az üzemelés első szakaszában a vállalat saját, holstein fríz állománya által termelt 15 000 liter tejet kívánja feldolgozni.

A kiváló alapanyagból, hagyományos, mesterséges adalékanyagoktól mentes, magas tápértékű termékeket állítanak elő, olyan régi receptek alapján, amelyek könnyen ötvözhetőek a modern technológiai eljárásokkal.

Csomagolás
A magyar mezőgazdaság kiváló alapanyagot biztosít (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Sajátmárkás tejtermék – a Szenttamási Tej

A beruházás megvalósítása alatt a sajátmárkás tejtermékek előállítása mellett döntöttünk, amely a Szenttamási Tej nevet viseli. A termékek között minden tejtermék megtalálható. Kiváló alapanyagból, hagyományos, mesterséges adalékanyagoktól mentes, magas tápértékű termékeket kívánunk előállítani, olyan régi receptek alapján, amelyek ötvözhetőek az új technológiával. Ezért is a szlogen: „Békebeli ízek, új köntösben”.

A Szenttamási tejtermékek egyelőre a szolnoki vásárcsarnok területén található Szenttamási Mintaboltban vásárolhatók meg, illetve számos, a térségben található élelmiszer boltban érhetők el. A regionális bolthálózat mellett két nagy kereskedő teríti a termékeket Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az előzetes várakozások szerint, a termékek rövid időn belül Pest megye bolthálózatában is megtalálhatók lesznek.

Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. az agrárium többszereplős eleme, ezzel segítve a haza mezőgazdaságot és a nemzetközi kapcsolatokat is.

Forrás: TM Zrt./Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc