fbpx

Válogatás az ASABE AE50 2024. évi győzteseiből

Írta: Agrárágazat-2024/6. lapszám cikke - 2024 június 27.

A mezőgazdasági gépek, eszközök, műszerek stb. fejlesztését, piacra hozatalukat különböző kiállítások, szakmai rendezvények folyamatosan figyelemmel kísérik. Cikkünkben az ASABE (Amerikai Mezőgazdasági és Biológiai Mérnökök Társasága) ez évi, AE50 elnevezésű programja keretében díjazott néhány ilyen kiemelkedő terméket mutatunk be.

Az ASABE (Amerikai Mezőgazdasági és Biológiai Mérnökök Társasága) egyedülálló díjprogramja, az „AE50” keretében elismerésben részesít évente 50, leginkább úttörő piaci terméket, amelyek az innovációt, a mérnöki fejlődést és a piaci hatást hangsúlyozzák mint elsődleges jellemzőket. A szakértő mérnökökből álló testület aprólékos munkával választotta ki a benevezettek közül a nyerteseket, akik nevét a 2024. február 11–14. között megrendezett virtuális ASABE mezőgazdasági berendezések technológiai konferenciáján, Louisville-ben, Kentucky államban hoztak nyilvánosságra. Az AE50 nyertes keretből 10-et kiválasztottak, és ezekből a legjobb innovatív 3 terméket a rangos Davidson-díjjal jutalmazták, amelyeket 2024. március 1-jén adtak át. A kiemelkedő termékek közül néhányat ismertetünk.

Claas CEMOS® for Tractors

A német Claas vállalat CEMOS® traktorokhoz elnevezéssel egy párbeszédalapú, traktorost segítő kommunikációs rendszert hozott forgalomba. A CEMOS® traktorokhoz termék Davidson-díjat kapott az ez évi ASEBA AE50 keretében. A traktorokhoz készült CEMOS® a CEBIS terminálon fut, és működése a vezetővel folytatott elektronikus párbeszéden alapul (1. kép).

1. kép. Claas CEMOS® for Tractors program alkalmazása a CEBIS terminálon (forrás: claas-group.com/press-group-communications)

Ez a kommunikációs rendszer optimalizálja a traktor beállításait, hogy a vezető a legjobb eredményt érje el az erőgép és az alkalmazott munkagép együttessel. A rendszer ARION és AXION traktorokhoz már elérhető, illetve a Claas CMATIC fokozatmentes sebességváltóval és CEBIS érintőképernyős terminállal rendelkező traktorokhoz utólag is felszerelhető.

A munka megkezdésekor a CEMOS® asszisztens rendszere a traktorost az összes általános működési körülményről végigkérdezi. Ezeket a háttérinformációkat a rendszer feldolgozza, és ennek alapján további információkat javasol például az esetleg szükséges pótsúlyozás helyéről és nagyságáról, az abroncs légnyomásáról stb. A vezető ezután beírja a rendszerbe az alkalmazott tényleges értékeket. Ez biztosítja, hogy az ajánlásoktól való bármilyen eltérés esetén, például ha nem áll rendelkezésre adott elülső pótsúly, a rendszer az optimalizálási párbeszédpanelen ezt figyelembe veszi. A CEMOS® illesztőprogram a traktor működése közben bármikor megnyitható, és az adatok módosíthatók.

A CEMOS® trakotorokhoz kifejlesztett rendszer aktívan segíti a vezetőt a traktor-munkaeszköz kombináció teljesítményének javításában. Az optimalizálási célok közül a vezető választhat vagy az optimális hajtóanyag-hatékonyság vagy a legnagyobb területteljesítmény vagy a legnagyobb haladási sebesség stb. között. A CEMOS® további funkciója az alapvető munkagépek beállításának segítése. A rendszer öntanuló, és a traktorost is segíti munkájának javításában.

Claas Disco® 9700 RC automatikus Swatter

A német Claas vállalat nagyon büszke lehet arra, hogy a Claas Disco 9700 RC automatikus Swatter elnevezésű új rendsodró kaszája is Davidson-díjas lett (2. kép).

2. kép. Claas DISCO® 9700 RC automatikus Swatter munka közben (forrás: claas-group.com/press-group-communications)

Az elöl egy, hátul két oldalsó lengőkarú egységből álló, nagy teljesítményű kasza hármas funkciót lát el, kaszál, kondicionál, és rendre csoportosít. A gép akár 9,5 m-es munkaszélességgel, 60 t/ha hozam betakarításához is használható, 370 kW (500 LE) teljesítményű traktorral. A forgó késekkel levágott termést két ellentétes irányban forgó poliuretán henger gyengéden és hatékonyan, veszteség nélkül összetöri. A hengeres kondicionálókat dupla meghajtású görgő mozgatja, speciálisan kialakított sebességváltóval. A termést az 1100 mm széles, kevlárral megerősített, két oldali szállítószalag-egység középre hordja, és tökéletes formájú rendet készít. Közúti haladáskor mindkét oldalegység felhajtható, a gép magassága ekkor 4 m. A sebességváltó- és hajtásláncokat a Walterscheiddel közösen fejlesztették ki, a hidraulikus hajtásokat terhelésérzékelő rendszer vezérli. Ez a kialakítás teszi a DISCO 9700 RC AUTO Swattert a piacon jelenleg kapható legerősebb, szársértővel ellátott szalagos fűnyíróvá.

Danfoss EC-C1700B-420 elektromos átalakító

A dániai Danfoss A/S üzletágaként a Danfoss Power Solutions Editron vállalat „EC-C1700B-420 elektromos átalakító” elnevezésű terméke ugyancsak Davidson-díjat kapott (3. kép).

3. kép. Danfoss EC-C1700B-420 elektromos átalakító (forrás: danfoss.com)

A Danfoss Editron vállalat ipari, mezőgazdasági, valamint tengeri piacok számára elektromos hibrid és elektromoshajtáslánc-rendszereket állít elő a 100–1000 kW teljesítménykategóriában.

Az EC-C1700B-420 termék az első 690 V-os mobil konverter a piacon, amely többek között mezőgazdasági mobilgépek számára készül. Ennek a folyadékhűtésű konverternek a bemenő egyenáramú feszültsége 0–1200 VDC, kimenő váltakozó áramú feszültsége 0–690 VAC, a frekvenciája 0–400 Hz, maximális teljesítménye 250 kW. A rendkívül kompakt, ütés- és rezgésálló kialakítású konverter hossza 482 mm, szélessége 244 mm, magassága 109 mm, tömege 14 kg, becsült élettartama több mint 20 év.

Az EC-C1700B-420 állandó mágneses szinkronmotorokhoz, aszinkron indukciós motorokhoz és a Danfoss szinkronreluktanciával támogatott állandó mágneses (SRPM) motorokhoz alkalmazható, nyomatékreferencia-motorvezérléssel, fordulatszámreferencia-motorvezérléssel és DC-köri feszültségszabályozással.

John Deere ExactShot™ folyékonyműtrágya-kijuttató

Az amerikai John Deere vállalat ExactShot™ elnevezésű folyékonyműtrágya-kijuttató és vetőgép technológiai megoldása és a hozzá tartozó gépészeti kialakítás AE50-elismerésben részesült (4. kép).

4. kép. John Deere ExactShot™ folyékonyműtrágya-kijuttató (forrás: deere.com)

Az ExactShot alkalmazásával a gazdálkodó több mint 60%-kal csökkenteni tudja a vetés során felhasznált folyékony indítóműtrágya mennyiségét. Ez a technológia szenzorok és robotika segítségével precízen a talajba ültetett magokra helyezi az indítóműtrágyát, ahelyett, hogy azt folyamatosan a teljes vetési sorra szórná. Egy érzékelő segítségével érzékeli a rendszer az egyes magvak talajba kerülését, és ezt követően a vezérlési rendszer úgy nyitja a folyékony műtrágya porlasztóját, hogy körülbelül 0,2 cm3 folyadék kerüljön az elvetett magra. Az új technológia a műtrágya igen jelentős megtakarítása mellett a gyomnövekedés és a környezetszennyezés mérséklését is elősegíti.

WatchDog® hordozható szélérzékelő

Az amerikai Spectrum Technologies Inc. vállalat WatchDog® Ultrasonic Portable Wind Sensor (WatchDog ultrahangos hordozható szélérzékelő) elnevezéssel bemutatott terméke és szolgáltatása az idei AE50-mezőnyben elismerést kapott (5. kép).

5. kép. WatchDog® hordozható szélérzékelő (forrás: specmeters.com)

Ez a kompakt, hordozható eszköz négy ultrahangos (bluetooth-os) mérőcellával méri és regisztrálja a szél sebességét és irányát, hogy a növényvédő szerek, peszticidek permetezésekor a szükséges állandó adatokat be lehessen állítani. A mérési szélsebesség tartománya körkörösen 1–25 m/s, pontossága ±0,3 m/s. A készülék rögzíti a mérés pontos időpontját, a dátumot és a földrajzi helyet. Az ingyenes Wind alkalmazás szolgáltatásaként helyi időjárási adatokat le lehet kérni (akár visszamenőleges dátummal is), beleértve a hőmérséklet, a páratartalom, a barométerállás, a Delta T számértékét.

Dr. Varga Vilmos
ny. okl. gépész- és villamosmérnök