135 milliós bírság mezőgazdasági géppel kereskedő cégeknek

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 16.

Közel 135 millió forintos bírsággal sújtott három, mezőgazdasági gépekkel kereskedő céget a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozások versenyt színlelve, jogsértő egyeztetést folytattak közbeszerzési eljárásoknál, ezzel felosztva a piacot – olvasható ki a hivatal közleményéből.

 

A versenyhatóság ellenőrzésének eredménye

Három, főként mezőgazdasági gépek és alkatrészek kereskedelmével foglalkozó vállalkozás (kettő hazai és egy szlovák) jogsértő egyeztetéseket folytatott egyes hazai közbeszerzési eljárásoknál.

A kereskedő cégek legalább 16 különböző, mezőgazdasági és egyéb gépek beszerzésére kiírt tendernél hangolták össze ajánlatukat, így egységes és folyamatos módon felosztották egymás között a piacot.

 

telefon
Kereskedő cégekkel volt a probléma, melyek fő tevékenysége mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalmazása (Fotó: Pixabay)

 

Az ügy érdekessége, hogy az eljárás önfeladással indult

Az érintett cégek közül ketten is szinte egyszerre, néhány nap különbséggel fedték fel saját kartelltevékenyégüket a hatósághoz benyújtott engedékenységi kérelemmel. Ennek lényege, hogy a jogsértésüket önként bejelentő és egyúttal bizonyítékokat szolgáltató cégek bírsága csökkenthető vagy akár teljesen elengedhető.

A vizsgálat azonban feltárta, hogy az önként jelentkező cégek nem folytattak jóhiszemű együttműködést a versenyhatósággal. A vállalkozások ugyanis csak eseti, elszigetelt egyeztetésekként írták le az összejátszásokat, de valójában minden egyes közbeszerzési pályázaton egyeztettek egymással, melyen indultak. Ez alapján kijelenthető: rendszerszeresen összehangolták a közbeszerzésekkel kapcsolatos tevékenységüket. Emellett letagadták a kartell írásos bizonyítékainak létét is, amelyek a GVH vizsgálata során mégis előkerültek.

 

A GVH azonban honorálta:

  • a két vállalkozás önként szolgáltatott be bizonyítékokat;
  • nem vitatta a feltárt tényeket.

A jogsértő vállalkozások ezért együttesen csak mintegy 135 millió forintos versenyfelügyeleti bírságot kaptak.

 

A hivatal közleményében hangsúlyozta az engedékenység intézményének lényegét

Jelentős, akár 20-100 százalék közötti kedvezményt jelenthet a kartellek önkéntes felszámolását elősegítő cégeknek, ennek során azonban kiemelkedően fontos a hatósággal való jóhiszemű együttműködés.

Azonban nem érvényesíthető a szankcióra vonatkozó kedvezmény, ha a vállalkozások engedékenységi kérelmeiket nem a teljeskörűségre törekedve, vagy félrevezető módon bocsátják a GVH rendelkezésére. Ilyenkor együttműködésük (hiánya, pontatlansága) nem képes megfelelően szolgálni a közérdek érvényesülését.

Korábban is adtunk hírt a közbeszerzésekhez kapcsolódó problémákról, ott a Közbeszerzési Hivatalnak és a Nébih-nek kellett fellépni a jogsértések kapcsán.

 

Forrás: MTI