fbpx

A bejglinek látszó tárgy és a minőségi liszt kapcsolata

Írta: Barna Ferenc - 2020 december 24.

A téli ünnepkör egyik elmaradhatatlan süteménye a bejgli. Sokan maguk készítik el a nagymama -, vagy egy divatos receptoldal útmutatása alapján a zömében diós, mákos ízesítésű tekercseket.

 

Amennyiben otthon sütjük

Ne sajnáljuk azt a kicsi többletköltséget, amit a hazai, jó minőségű finomlisztért adunk. Kerüljük az élelmiszerláncok saját márkás, tucat lisztjét, ha ünnepi hangulatú, eredeti bejglit akarunk készíteni.

 

Bejgli
Eredetileg Németországból származik, a XIX. századtól sütjük a bejglit (Fotó: JÓkenyér)

 

Ezeknek a süteményeknek az íz élményét a természetes, minőségi alapanyagok biztosítják, azaz semmi szükség adalékokra, színezékekre tartósító- és sütőszerekre vagy aromákra hozzájuk.

A bejglitészta esetében a sertészsír, vagy valódi vaj használata azért fontos a margarinnal szemben, mert az utóbbival kisütött termékek hamarabb kiszáradnak, jobban törnek és repednek.

A hagyományos bejgli a diós és mákos, ugyanis a népi hiedelem szerint rontás ellen diót kell enni, a közelgő új évre való tekintettel pedig a mák sok pénzt hoz a házhoz. Az idei év nem kedvezett a diónak, ennek hatására a tavalyi évhez viszonyítva lényegesen emelkedett az ára.

Oda kell figyelni arra is, hogy a töltelék jó minőségű dióból, mákból, vagy más alapanyagból készüljön, és azt hozzáértéssel főzzék, mert ezek kihatnak a tészta szerkezetére.

 

Egyre többen vannak, akik készen, a boltból szerzik be ezt az édességet

A JÓkenyér pékség összeállította a legfontosabb tudnivalókat, ami alapján meg tudjuk ítélni, hogy mi rejlik a bejgli feliratú csomagolásban. Amennyiben a leírtakra figyelemmel vagyunk a vásárlásnál, nagy meglepetések nem érhetnek minket a karácsonyi asztalnál.

 

Kenyér
Természetes alapanyagokból készült kenyér (Fotó: JÓkenyér)

 

A Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg a bejgli fogalmát

A szabályozás szerint a kész sütemény legalább 250 grammos, a tészta alapjául pedig búzafinomliszt, élesztő, só, zsiradék, cukor, tej (vagy tejpor), tojás és víz szolgál. A zsír-és cukormennyiség nem lehet se túl sok, se túl kevés. A zsíradéknak a bejgli szárazanyag tartalmának 22%-át, míg a cukor esetében annak 7%-t el kell érnie.

 

A töltelékkel sem lehet fukarkodni

Előírás szerint ennek mennyisége legalább a késztermék 40%-át kell kitennie. Ez ugyanakkor nem befolyásolja azt, hogyan kell belülről kinéznie a süteménynek, miután a bejgli készülhet sok tésztával, de akár a töltelék is lehet látványosabban több mint a tészta.

Alapszabály, hogy a bejglitöltelék fajtája a csomagoláson és a termék nevében is szerepeljen.

 

Bejgli
Diós- és mákos bejgli az ünnepi asztal dísze, fiatalok és idősek kedvenc süteménye (Fotó: JÓkenyér)

 

Olyat válasszunk, mint amit otthon sütött nagyanyánk

„A vásárlók akkor járnak el a lehető legalaposabban, ha mindig elolvassák a bejglik csomagolásán az összetevők listáját. A legjobb olyan terméket választani a boltokban, amelyek a leginkább hasonlítanak arra, amit otthon is elkészítenénk.” – hangsúlyozta Ludwig Klára, a JÓkenyér pékmestere.

Az üzletben sokat elárul a termék megnevezése: amennyiben a csomagoláson a „tekercs” felírat szerepel a bejgli helyett, és nem található a névben maga a „bejgli” szó, csak bejglinek látszó tárgyról beszélhetünk (szerző megjegyzése).

 

Adventistollen
A karácsonyi kalács (Fotó: JÓkenyér)

 

A másik, egyre kedveltebb ünnepi finomság a stollen

Ez nem más, mint a karácsonyi kalács. Ennél a süteménynél a vaj kulcsfontosságú összetevő, hogy a késztermék omlós és sokáig élvezhető maradjon. A minőségi alapanyagok pedig a megfelelő íz élményről is gondoskodnak.

Figyelni kell például arra, hogy rumaroma helyett valódi, jóféle rummal süssék ki a stollent, ami a készítés során ínycsiklandó fűszerekkel, fahéjjal, gyömbérrel, korianderrel és szegfűszeggel, valamint kandírozott gyümölccsel is ízesíthető.

Forrás: JÓkenyér, sajtóinformáció