fbpx

Komplex kalászos állományvédelem az FMC-től

Írta: Szerkesztőség - 2019 március 04.

Az őszi csapadékhiány a kalászosok lassú kezdeti fejlődését és a bokrosodás elmaradását okozta. Ez egyben megkérdőjelezi az őszi gyomirtások hatékonyságát, mivel a gyomok sem a megszokott ütemben keltek. Ezeken a területeken tavasszal egy további kezelés válhat szükségessé. A ritkább állományok esetén a megszokottnál nagyobb figyelmet érdemes fordítani a gyomirtásra.

A gabona fenológiájához viszonyítva érdemes rugalmas és széles hatásspektrumú terméket választanunk. A szakemberek figyelme általában április második felében fordul a kalászosok felé, ekkor 2 nóduszos az állomány, és általában már jelen vannak a megszokott gyomok (pipacs, ebszékfű, zsombor, tyúkhúr, mezei acat, esetleg ragadós galaj). A napraforgó-árvakelés egy komplex problémát vet fel: kelése hosszan elhúzódó és gyakran herbicidtoleráns. 2018 száraz őszén csak minimális kelése volt e kultúrgyomnak, így 2019-ben érdemes nagyobb figyelmet fordítani erre a kérdéskörre.

A Granstar® SuperStar gyomirtó szer rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek a fent említett problémákra megoldást jelentenek. Kíméletes a kalászos gabonákra, rugalmasan, akár a zászlóslevél kiterüléséig felhasználható. A termékkombinációnak nincs utóvetemény-korlátozása, így akár repce is vethető utána. Ezzel a termékkel nagy hatékonyságot, megfelelő gyomirtást kínálunk akár extrémebb gyomokon és időjárási körülmények között is.

fmc

1. kép Granstar® SuperStar gyomirtó szerrel kezelt búza, előtérben a kezeletlen terület (Szolnok megye)

A tavalyi évben sok nehézséget okozott egyes régiókban a vetésfehérítő bogár lárvái elleni védekezés. A rezisztencia kialakulása még nem bizonyított, így inkább kijuttatás-technikáról, a szerválasztás finomhangolásáról és az időzítésről érdemes elgondolkodni. 2018-ban nagy vetésfehérítőimágó-rajzást lehetett tapasztalni, így aki kora tavasszal az imágók ellen védekezett, annak nem okozott jelentős problémát a lárvák elleni védelem a csökkent egyedszám miatt. A védekezésre kiválasztott termékek (leginkább piretroidok) nagy melegben kerültek felhasználásra, gyorsan beszáradtak a levél felületén, illetve a magas UV-sugárzás hatására inaktívvá váltak.

Érdemes tehát a „mindegy, a legolcsóbbat” döntés helyett a „minőségi mikrokapszulázott” irányt választani! Az FMC-Agro által forgalmazott Rapid® CS rovarölő szer tisztasága és formulációja tekintetében is különleges piretroid. A mikrokapszula erőteljesen növeli a készítmény hatékonyságát, és tartamhatást is biztosít. Fokozatosan szabadul fel a mikrokapszulába zárt hatóanyag (gamma-cihalotrin), melyet nem ér fény és UV-sugárzás, így a Rapid® CS 3-5 napos hatástartammal rendelkezik és a hatóanyagcsoportra jellemző repellens hatását is tovább tartja meg. A gamma-cihalotrin bomlása 5 nap után is mindössze 20%, míg a vele összehasonlított terméké 70% fölötti (1. ábra).

fmc

2. kép A vetésfehérítő imágók elleni védelemmel nagymértékben csökkenthető a lárvakártétel is

fmc

1. ábra Az LCH (lambda-cihalotrin) és GCH (gamma-cihalotrin – Rapid® CS) fénystabilitása UV-csatornában

Forrás: Pesticide Manual

ÚJDONSÁG! Granstar® SuperStar Rapid Pack

Figyelembe véve a 2018-as termelői tapasztalatokat és visszajelzéseket, 2019-ben a fent bemutatott termékekből csomagajánlatot készítünk a kalászosgabona-termelők részére. A csomag 12 ha gabona kezelésére elegendő.

Granstar® SuperStar Rapid + Riza Pack

A komplexitás jegyében a gyomirtó és a rovarölő szer mellett a Riza® 250 EW gombaölő szerrel is elérhető lesz termelő partnereink részére ez a csomag, további kedvezményt biztosítva számukra. A Riza® 250 EW gombaölő szer nagydózisú tebukonazol hatóanyagot tartalmaz, kiváló védelmet biztosít a kalászos gabonát megtámadó legtöbb levélbetegség ellen.

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.