fbpx

Kedvező finanszírozási termékek várhatók az agrárium versenyképességének növeléséért

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 04.

Győrffy Balázs NAK elnök, valamint Bernáth Tamás MFB elnök-vezérigazgató által aláírt együttműködési megállapodás küldetése, hogy az MFB és a NAK a saját területén felhalmozott tapasztalatát egyesítve segítse az agrárium versenyképességének fokozását, ezen keresztül a vidéki életminőség javítását. Ennek érdekében a két intézmény olyan finanszírozási termékek és szolgáltatások kidolgozását tűzte ki célul, amik hatékonyan segíthetik az agráriumban tevékenykedő magyar kis- és középvállalkozásokat a versenyképesség szempontjából kulcsfontosságú területek fejlesztésében.

MFB

Az MFB a jövőben a NAK elemzéseit és javaslatait figyelembe véve fejleszt beruházási és forgóeszköz-finanszírozási konstrukciókat többek között a vállalkozások termelési hatékonyságának növeléséhez, a magasabb feldolgozottsági fokú, piacképes mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek előállításához, valamint az agrártechnológiai fejlesztések végrehajtásához.

A kiemelt finanszírozási célok között említhető továbbá az energia- és költségtakarékos módszerek bevezetése, a megújuló energia alkalmazásának fokozása, illetve az agrár-környezetvédelmet elősegítő fejlesztések megvalósítása. Az MFB arra törekszik, hogy megoldásaival hozzájáruljon a gazdaságokat érintő generációváltási problémák megoldásához is, olvasható a NAK honlapján.

Az együttműködés során a két intézmény kiemelt hangsúlyt helyez azokra a piaci szegmensekre, amelyek finanszírozási hiányosságokkal érintettek, vagyis a kereskedelmi banki szektorból nem jutnak megfelelő forráshoz fejlesztési elképzeléseik megvalósításához. A kölcsönös információ- és tudásátadásra épülő közös munka kiterjed az agrárvállalkozások tájékoztatására is, így a gazdálkodók első kézből, megfelelő szakmai háttér mellett értesülhetnek majd a lehetőségekről.