fbpx

Ha nem működik a vendéglátóipar, másképp kell terméket eladni

Írta: - 2020 július 18.

Nagy bajban van az Egyesült Államokban a mezőgazdaság, ahol a tojástermeléstől kezdve a húselőállításig eladhatatlan készletekkel és bizonytalan kilátásokkal küszködnek a termelők a koronavírus miatt – hivatkozik a CNN cikkére a napi.hu. A helyzet Európában is ismerős, és bár most enyhült a járványhelyzet, nem árt felkészülni a második hullámra.

A Szép Ilona Étterem már bezárt (Forrás: welovebudapest.com)

Általánosnak tekinthető probléma, hogy a mezőgazdaág működése alapjaiban függ az éttermektől, szállodáktól (HoReCa szektor), amelyek jelenleg a koronavírus járvány miatt zárva vannak vagy korlátozott ügyfélszámmal működhetnek az USA-ban. Látva a felfutó fertőződési számokat, újabb kiesések várhatók a vendéglátóiparban. Sok gazda ezért támogatja a tervezett 120 milliárd dolláros, az éttermek fenntartását célzó mentőcsomagot, mivel nekik is érdekük, hogy a legfontosabb közvetlen vevőik fennmaradjanak.

A CNN által felsorolt esetek között vannak olyan termelők is, akik lemondtak a szolgáltatóiparról, és maguk igyekeznek a termékeiket közvetlenül a fogyasztónak értékesíteni. Ez a felhalmozott készletek miatt most csak rendkívül nyomott árakon sikerülhet. Az értékesítési láncok átalakulása hosszabb távon bajba sodorhatja a vendéglátóipart is – véli a lap. A termelők egy része ugyanis függetlenítheti magát ettől a szektortól, ami később ellátási gondokhoz vezethet a vendéglátásban – legalábbis átmenetileg.

Megjegyezzük: hazánkban is sokat erősödött az internetes eladás, de nem gondoljuk, hogy a vendéglátóipar megerősödésével a termelők nem térnek vissza ehhez a fizetőképes partnerhez. Az értékesítési csatornák azonban diverzifikáltabbak lettek, ami egy csöppet sem baj: erősíti a termelő pozícióit. Mellesleg egy sor honlapkészítő programozó megélhetését is segíti most az agrárium.

Az átalakuló értékesítési láncokról itt olvashat egy részletesebb elemzést Fórián Zoltántól.