fbpx

Az EU agrárbiztosa valószínűtlennek tartja, hogy Magyarország földet vásároljon Romániában

Írta: - 2014 január 16.

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:

Az EU agrárbiztosa valószínűtlennek tartja, hogy Magyarország földet vásároljon RomániábanBukarest, 2014. január 15., szerda (MTI) – Kicsi a valószínűsége annak, hogy Magyarország földet vásároljon Romániában, egy ilyen szándék önmagában is az európai szellemiséget sértő elképzelés lenne – vélekedett Dacian Ciolos mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős európai uniós biztos a román Hotnews.ro portál által idézett szerdai nyilatkozatában.

Az Európai Bizottság Románia által jelölt tagja arra a román médiában nagy visszhangot keltett állítólagos tervre reagált, miszerint Magyarország életjáradékért vásárolna fel áruba bocsátott erdélyi mezőgazdasági területeket, a volt tulajdonos használatában hagyva azokat.

Ciolos közleményében megemlítette, hogy a bukaresti magyar nagykövetség egyik alacsonyabb rangú beosztottjától származó értesülést a budapesti Külügyminisztérium csak egy felmerült „ötletnek” nevezte, és cáfolta, hogy a magyar államnak létezne ilyen konkrét szándéka. A biztos szerint ilyen körülmények között valószínűtlennek tűnik, hogy Magyarország jogszabályt dolgozzon ki erre, és azt meg is valósítsa, de ha ez be is következne, Romániának megvannak az eszközei bármilyen „visszaélés, vagy diszkrimináció” megállítására.

„Egy másik tagállam területén, etnikai diszkriminációval megvalósuló földpolitika kidolgozása önmagában mélyen Európa-ellenes ötlet. Az állami beavatkozással megvalósuló etnikai és területi tervezés, az esélyegyenlőségen alapuló egyéni kezdeményezések szabadságával ellentétben, egy olyan múlthoz tartozik, amelynek megismétlődésére senki sem vágyik” – fogalmazott közleményében az uniós biztos.

Hozzátette: a Lisszaboni Szerződés 21. cikkelye értelmében az unió arra törekszik, hogy megfékezzen mindenféle nemi, faji, etnikai, vallási és egyéb megkülönböztetést.

Kedden Traian Basescu román államfő is utalt a témára, azt javasolva, hogy a külföldiek csak a saját országukban létező földvásárlási korlátok között vehessenek Romániában termőföldet.

„Hollandiában például a román állampolgárok korlátlanul vásárolhatnak termőföldet, de Magyarországon csak egy hektárt. Nagyon helyes, akkor a holland annyi földet vásárolhat Romániában, amennyit akar, a magyar állampolgár viszont csak annyit, amennyit egy román vásárolhat Magyarországon” – mondta Basescu.

A román államfő javaslatát a február elsején kezdődő tavaszi ülésszakán veheti figyelembe a román parlament. Basescu ugyanis több pontatlanság kijavítását igényelve megfontolásra visszaküldte a parlamentnek azt a törvényt, amellyel Románia a külföldiek földvásárlását próbálja féken tartani.

2014. január elsején lejárt a külföldi magánszemélyek romániai földvásárlásának hétéves tilalma, amelyről 2007-es csatlakozásakor állapodott meg Románia az Európai Unióval. Mivel az elővásárlási jog kiterjesztésére alapuló új jogszabály még nem lépett hatályba, jelenleg a külföldi magánszemélyek korlátozás nélkül vásárolhatnak mezőgazdasági területet Romániában.

MTI 2014. január 15.