fbpx
975290

Egyre többen kihátrálnak az ukrán import bojkottból

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 21.

Bulgária és Románia után Lengyelország is olyan megállapodást készül kötni Ukrajnával, ami nem tovább feszíti az ellentéteket, hanem úgy segít a bajba jutott országnak, hogy nem okoz kárt a gazdáknak.

Lengyelország olyan engedélyezési megállapodásra készül Ukrajnával a mezőgazdasági kereskedelmet illetően, mint amelyről Románia és Bulgária Kijevvel kötött megállapodást – mondta egy lengyel tisztviselő a Reuters-nek. Mint ismert, a lengyel-ukrán határon számos blokád, útlezárás, forgalomlassítás miatt kellett tárgyalnia a két országnak. Az ukrán terménybehozatal egyrészt nyilván tehertétel a magasabb árakon dolgozó EU-s tagállamoknak (így hazánknak is), másrészt olyan olcsó alapanyagforrást jelent, ami hasznot hozhat EU-s államok feldolgozóiparának. Varsóban olyan import-export engedélyezési rendszerben gondolkodik, amelyről Bukarest és Szófia tárgyalt Kijevvel. Enek lényege röviden az, hogy mind az ukrán exportőröknek, mind a fogadó ország importőreinek bizonyítaniuk kell, hogy nemzeti termeléssel nem tudják fedezni szükségleteiket az adott termékkörben. Így kaphatnak csak export-, illetve importengedélyt.

Az új lengyel kormány a blokádok és a szembenállás helyett olyan megoldásokat keres, amelyekkel úgy segítenek az orosz agressziótól szenvedő Ukrajnának, hogy közben a nemzetgazdasági érdek, a gazdák érdekei sem sérülnek, mondta nemrég a lengyel mezőgazdasági miniszter.

kamionok a lengyel-ukrán határon
Fotó: CNN

Korábban közös fellépést sürgettek

Mint nemrég írtunk róla, hazánk és több közép-európai ország közös fellépést tervez, miután a mezőgazdaságot sújtja, hogy a különböző termelési szabványok és más tényezők miatt olcsóbban előállított ukrán termények kiszorítják őket a hagyományos exportpiacaikról. Ezért olyan intézkedéseket sürgetnek, amelyek védik az Ukrajnával határos tagállamok piacait, ugyanakkor lehetőséget biztosítanak számukra exportpotenciáljuk kiaknázására. Az egyik ilyen lehetőség lehet a vámok bevezetése a legérzékenyebb mezőgazdasági termék esetében – emelte ki Nagy István.