fbpx

Konferencia inszeminátoroknak a Déli-Farmnál

Írta: Szerkesztőség - 2014 április 08.
Palotás Sándor tulajdonos-ügyvezető köszöntője után elsőként Veres Zoltán a Génbank-Semex Magyarország Kft. ügyvezetője tartott előadást a minőségi szaporítóanyag termelésről, melyet Mezőhegyesen végeznek. A Magyartarka Tenyésztők Egyesületével kötött megállapodás keretében a magyartarka tenyészbikák tartásával és a szaporítóanyag előállításával is foglalkoznak. Ennek a felhasználókhoz való eljuttatását vállalta fel a Déli-Farm Kft. Gombos Tamás szaktanácsadó révén. Az ügyvezető bemutatta az új korszerű telephelyet és sok hasznos gyakorlati tanáccsal szolgált a gyakorló inszeminátoroknak a megfelelő és sikeres felhasználás tekintetében.
Másodikként dr. Füller Imre ügyvezető igazgató a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete részéről bemutatta a kettőshasznú magyartarka állományok 2013-as laktációs eredményeit, mely szerint a tej kg 5852, zsír kg 236,5, zsír% 4,04, fehérje kg 202, fehérje% pedig 3,45 volt. Szót ejtett az új összetételű KTI bevezetésének szakmai indokairól is. A kettőshasznú szarvasmarha tenyésztésben egymással ellentétes összefüggésben (korrelációban) álló tulajdonságokat kell egyidejűleg javítani. A KTI-ben az indexalkotó tulajdonságok tenyészértékeinek optimális, gazdasági értéket figyelembe vevő súlyozásával az egymással ellentétes (antagonista) kapcsolatban lévő fontos értékmérők (tej-hús-fitnesz) esetében a genetikai előrehaladást csökkentő hatások tompíthatóak – emelte ki az egyesület igazgatója.
Így a kiemelt szelekciós tulajdonságok esetében eltérő mértékben ugyan, de gazdasági (piaci) súlyuknak megfelelő genetikai előrehaladás realizálható.
Végül Kapás Sándor a házigazda Déli-Farm Kft. takarmányozási szaktanácsadója beszélt a takarmányozás, azon belül is az ásványi anyagok szerepéről, fontosságáról. A szakértő elemezte a szaporodásbiológiai paraméterek, a sikeres termékenyítés és vemhesülés javításának lehetőségeit és buktatóit. Az alapvető takarmányok az állatok ásványi anyag és vitamin szükségletét nem elégíti ki. A hiányos ellátottság magzatburok visszamaradást, ovulációs problémákat, sikertelen termékenyítéseket eredményez, melyek jelentős biológiai és gazdasági károkat okoznak. A sikeres termékenyítés záloga a vemhesség utolsó harmadában, illetve az ellést követő involúciós időszakban a fokozott figyelem az állatok kondíciójára és az ásványi anyag pótlására – hangsúlyozta a Déli-Farm Kft. munkatársa. Zárásként a tavaly nyitott állattartási eszköz áruházban bemutatták az inszeminátorok számára elengedhetetlen felszereléseket, termékenyítési eszközöket, katétereket és más kiegészítőket, melyeket a francia IMV Technologies kiemelt forgalmazójaként tudnak biztosítani.