fbpx

Energiahatékony megoldás mutatkozott be a HETECH szakmai napon

Írta: Agrárágazat-2024/1. lapszám cikke - 2024 január 11.

A HETEC Group Zrt. december elején tartotta meg harmadik szakmai napját a kecskeméti telephelyén, a nemrégiben átadott új csarnokában. A rendezvényre nagy számban érkeztek a cég már meglévő partnerei és a HETECH-technológia iránt érdeklődő gazdálkodók, akik a korábban megszokott baráti hangulatban, színvonalas előadásokon vehettek részt.

Terményszárítás – gáz helyett biomasszával

A HETECH Group Zrt. közel három évtizedes tapasztalattal rendelkezik gabonatárolók, terményszárítók és -tisztítók tervezésével, építésével és ezek komplett technológiai rendszerként való kivitelezésével kapcsolatban. A vállalat technológiái nemcsak hazánkban, de külföldön is igen népszerűek – eddig 300–350 telepítésén vannak túl, közel 1 200 000 tonna töltőtömeggel. A cégcsoport sikerének egyik titka a folyamatos fejlesztés, amit köszöntőjében Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun vármegyei elnöke, egyben a HETECH rendezvény fővédnöke is hangsúlyozott.

HETECH szakmai nap

A rendezvény szakmai része Kardos László külső szakértő előadásával kezdődött, aki új alternatívát ismertetett a terményszárításnál a gáz kiváltására. Az innovatív technológia az Anthera Kft. városföldi telephelyén már bizonyítja a létjogosultságát.

Az innovatív eljárás lényege, hogy a drága gáz helyett biomassza eltüzelésével állítják elő a szárításhoz technológiai meleg vizet. A terménytisztítás során keletkezett ocsú sok esetben „szemétté” válik, amit ráadásul költségesen el is kell szállítani. Ezzel a technológiával viszont értékes alapanyag lesz az addig felesleges melléktermék. Ráadásul többletmunkával sem jár az innovatív fűtési mód, ugyanis a rendszer automata módon adagolja az ocsút a tűztérbe. Az égés során az ocsúból hamu lesz, ami szintén értékes alapanyag: megfelelő módon feldolgozva ugyanis kiváló tápanyag-utánpótlásra.

3D – a telep életének kezdete

A 3D-s modell létrehozása jelentős mértékben segíti, egyszerűsíti a tervezési folyamatot. Kiváló lehetőség arra, hogy szemléltesse a tér, illetve az objektumok egymáshoz viszonyított méreteit, arányát, valamint ezzel jól átláthatókká válnak a nehezen elképzelhető, kívülről nem látható részletek. A 3D segíti az előre gondolkodást, látványterv és műszaki rajz készíthető segítségével, ráadásul könnyebben fejleszthető a berendezés – ismertette a 3D jelentőségét Láng Béla, a HETECH Group Zrt. egyik tervezője.

A HETECH-nél a fejlesztés állandó

A HETECH Group Zrt. folyamatosan fejleszti a berendezéseit a minőség- és hatékonyságnövelés érdekében, nagymértékben figyelembe véve a partnerek igényeit, elvárásait. Előadásában ilyen megvalósult fejlesztési projekteket mutatott be Nagy Zoltán tervezőmérnök.

Az egyik ügyfelük azt kérte a HETECH Group Zrt. szakembereitől, hogy a már meglévő magtisztítójuk teljesítményét növeljék, lehetőség szerint duplázzák meg. A projekt sikeresen megvalósult, mégpedig úgy, hogy a rostaszekrénybe kettő darab párhuzamosan dolgozó rostaszintet építettek be. A kapacitásnövelés érdekében természetesen meg kellett oldani a puffertartályból a rostákra érkező nagyobb mennyiségű anyag szétosztását, a felső rostaszintről az anyag továbbítását a jószemleadó idom felé, valamint az átfolyási keresztmetszetek növelését. Ezzel a megoldással a 8,4 m2-es rostafelületet 14,4 m2-re sikerült növelni.

A rendezvényen a vendégek üzemlátogatáson is részt vehettek, és az érdeklődők egy szakmai kiállítást is megtekinthettek, ahol a HETECH tisztítógépek családjának elemeit ismerhették meg. Sokan részt vettek Kardos László interaktív előadásán is, ahol számos kérdést tettek fel a szakembernek az általa ismertetett ocsútüzelési technológiával kapcsolatban.

Csomor Zsolt