fbpx

Erős vagy édes – mind piacra kerül

Írta: Kristóf Imre - 2021 április 13.

A termálvizes fűtésnek köszönhetően kellemes melegben, 2-3 méter magasan, önjáró kocsikról szedik a paprikát a dél-alföldi Kiskunmajsán. Az erős mellett az édes paprikának is most van a fő szezonja: négyszáz rekesszel közel 5 ezer kilót is leszednek belőle naponta. Cikkünkben, videónkban bemutatjuk Á. Fúrúsék családi gazdaságát, ahonnan az egész országba szállítanak kiváló minőségű magyar paprikát.

 

 

Van amikor egy száron 8-10 darab is van, – mutatja büszkén Á. Fúrús András (képünkön) a paprikáktól roskadozó szárakat. Most a Multiflow fajtát termelik, korábban a hó típusú volt, de az nem vírusrezisztens és ezért tértek át erre a fajtára. Erős növekedésű, sok zöldmunkája van, de egyébként nagyon mutatós sárga színű, vastaghúsú, jóízű paprika.

 

 

Multiflow fajtájú paprika
Multiflow fajtájú paprika (Fotó: Kristóf Imre)

 

A hazai finomabb

A Szegváron termelt paprikapalántákat szeptemberben ültetik a kókuszrostos termesztőközegbe. Innen két szálon nevelve május végére érik el a növények a 4 méteres csúcs magasságukat. Ilyenkor szezonban nagy a kereslet a melegházban hajtatott magyar paprikára, mert ízesebb mint a külföldi és egészségesebb is, mert a növényvédelemében nem használnak vegyszereket.

 

Önjáró szedőkocsis paprikaszedés
Önjáró szedőkocsis paprikaszedés (Fotó: Kristóf Imre)

 

Februártól májusig tart az az időszak, amikor tömegével hozzák be ugyan importból a paprikát, de azt a vevők általában nem szeretik. Nem olyan jó ízű, nem biztos neki a tartalma, nem olyan, mint itt nálunk, hogy biológiai növényvédelemmel védjük a növényeket, tehát mindenféle vegyszer kizárt – ismerteti a nagy kereslet okát Á. Fúrús András.

 

Drágább de megéri

A sárgalapos csapdákon a tripszek rajzását figyelik. A kártevők nagyszámú megjelenésekor az ellenségeik bevetésével, illetve a poloskák kézzel történő összeszedésével végzett biológiai növényvédelem drágább ugyan a vegyszeresnél, de megéri az alkalmazása, mert nincsenek munka és egészségvédelmi várakozási idők. Így ottjártunkkor is láthattuk, hogy a szedés idejét az érettség és nem a vegyszerek lejárati ideje határozzák meg.

 

Daras fajtájú erős paprika termesztése
Daras fajtájú erős paprika termesztése (Fotó: Kristóf Imre)

 

Csíp mint a „Daras”

Az A Fúrús család a tv paprikához hasonló termesztéstechnológiával, a területük ötödén termeszt erős paprikát amire főleg a téli időszakban nagy a kereslet.

A piacnak a kielégítésére egy másik fajtát a darast is termesztjük. Ez hegyes, erős, zöldpaprika. Karácsony után a piac nagyon igényli az erős paprikát. Természetesen egyfajta mennyiségben, nem korlátlanul, de az a tapasztalat, hogy a vásárlóknak, ha nincs is pénze egy erőspaprikát azt biztosan megvesznek.

 

Görgős paprikaosztályozó
Görgős paprikaosztályozó (Fotó: Kristóf Imre)

 

Görgős osztályozó

Az értékesítés előtt a leszedett paprikát még nagyság és minőség szerint is osztályozni kell. A paprikák válogatását egy görgős szállítópálya segítségével végzik a dolgozók. A 6-10-es általában a legnagyobb, 5-8 a következő, 4-7 a kicsi, és ami sehova nem fér az a lecsó.

 

Folyamatos bővítés 30 év alatt

Á. Fúrús András három évtizede még TSZ vezetőként döntött úgy, hogy magánvállalkozóként fog paprikát termelni. Folyamatos fejlesztésekkel előbb termőtalajon, majd kőzetgyapotos, napjainkban pedig már kókuszpaplanos termesztőközegben, számítógép-vezérelt öntözővíz és tápanyagkijuttatással neveli a növényeket. Az időközben 18 ezer m2-es területűre bővített fóliaházakban megtermelt, majd osztályozott paprikát termelői csoportok, azaz TÉSZEK és nagykereskedők számára értékesíti az ország egész területén. Fáradhatatlanul végzi a munkáját, terveket sző és készül azok megvalósítására is.

 

Üvegházas dísznövény-termesztés
Üvegházas dísznövény-termesztés (Fotó: Kristóf Imre)

 

Ezt a hajtatást, ha megszokja az ember kiút nincs belőle csak előre –  mondja mosolyogva András és megmutatja azt a dísznövénykertészetét is, amit a palántanevelés holt időszakában végeznek, hogy „addig se álljon üresen az üvegház.”