fbpx

Újra itt a vírus, közel 12 ezer pulykát ölnek le (Frissítve!)

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 13.

Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma egy Nádudvaron található tenyészpulyka-állománynál. A szakemberek a gyanú alapján megkezdték a mintegy 11.800 egyed felszámolását.

Pedig egy hónapja majdnem fellélegeztünk, de már akkor is látható volt, hogy az állományt védeni kell, a vírus jelen van.

 

Mezőgazdasági vészhelyzet, madárinfluenza
Nagylétszámú állattartó telepen, pulykáknál mutatták ki a madárinfluenza vírusát (Fotó: Pixabay)

 

A vírus gyanúját a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették

A Hajdú-Bihar megyei Nádudvaron, egy pulykatartó gazdaságában múlt hétvégén tapasztalta az üzemeltető a madárinfluenza jeleit: megnövekedett az elhullás; csökkent takarmány- és vízfogyasztás; csökkent tojástermelés.

Az elsődleges gyanút a mai napon (2021.04.13.) a NÉBIH laboratóriumának munkatársai igazolták. Ez alapján az érintett tenyészpulyka-állomány 11.769 egyedének leölését rendelte el a hatóság. A felszámolás már a betegség gyanúja alapján megkezdődött.

A hatóság a további szükséges intézkedéseket is haladéktalanul megtette

Kijelölésre került a védő- és megfigyelési körzet. A madárinfluenza vírus megjelenésének okait a folyamatban lévő járványügyi nyomozás tárhatja majd fel.

A betegség által még nem érintett agrárgazdaságok baromfiállományaiban csak a járványvédelmi előírások szigorú betartásával, felelős állattartói hozzáállással lehet a fertőzés kockázatát minimalizálni.

 

Mezőgazdasági vészhelyzet, madárinfluenza
A járványvédelmi előírások szigorú betartásával, felelős állattartói hozzáállással lehet
a vírus terjedését megakadályozni (Fotó: Pixabay)

 

Kiemelten fontos:

  • a baromfikat kötelező zártan tartani;
  • az állatokat zárt helyen kell etetni, itatni;
  • a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni.

Fokozottan ügyelni kell a mezőgazdasági telepeken a ki- és beléptetésre, a személy- és járműforgalomra, a takarmányszállító járművek alapos, folyamatos fertőtlenítésére.

A hatóság – az új kitörés tükrében – ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét a járványügyi előírások fokozott betartására.

 

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos további információk, tájékoztatók elérhetőek a NÉBIH tematikus aloldalán.

Új technológiával kísérleteznek a vírushordozó vadmadarak elriasztására Hollandiában és az Egyesült Királyságban.

 


 

FRISSÍTÉS!

A szerkesztőségünkhöz beérkezett információk szerint a fertőzött pulykatelep a nádudvari NAGISZ Zrt. tulajdona. A NAGISZ Zrt. munkatársai az állategészségügyi hatóság utasítása szerint, azzal együttműködve, az ilyenkor szükséges mentesítési- és kármegelőzési feladatokat folyamatosan végzik.

 

Forrás: NÉBIH

Összeállította: Barna Ferenc