fbpx

Itt a friss paradicsom, paprika a magyar termelőtől

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 16.

Áprilistól várhatóak nagyobb mennyiségben az üzletekben a hazai primőr zöldségek: elsősorban a paradicsom, paprika és a kígyóuborka – tájékoztat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 

Jelenleg még csak kis mennyiségben található hazai (fóliás, üvegházi) paradicsom, paprika az üzletekben. A zöldségosztályok polcain, a piaci zöldségeseknél ilyenkor még zömében import primőr zöldségek kaphatók.

 

Paradicsom
Az időjárás nem kedvezett a mezőgazdaságnak, alacsony volt a napos órák száma (Fotó: Barna Ferenc)

 

A hajtatott zöldségtermesztés

Jellemzően fűtött üvegházakban, valamint fűtött, illetve hidegfóliákban történik a primőr zöldségek termesztése. A hazai zöldségtermesztő felület mintegy 90 ezer hektár, ebből a hajtató felület nagyságrendileg 3500 hektár, amiből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia; a fűtött felület összesen 500-600 hektár. A legfontosabb hajtatókörzetek Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében, illetve Pest megye déli részén vannak a kamara adatai szerint.

A hazai fűtött üvegházakban jellemzően paradicsomot, paprikát és kígyóuborkát termesztenek. A termálvízzel fűtött üvegházakba a paprikafélék kiültetése tavaly október-decemberben megtörtént. Ugyanakkor rendkívül rossz fényviszonyok voltak december-januárban, az elmúlt 15 év legrosszabb besugárzását mérték a termelők. Az év elején a szokásosnál 30-40%-kal kevesebb áru került a piacra.

 

 

Egészséges, tovább megőrzi frissességét, esztétikailag nagyobb élmény nyújt, nem utolsó sorban kisebb a karbon lábnyoma a hazai gazdák által termelt zöldségféléknek.

 

A paradicsom szinte 100%-ban pótmegvilágítást kapott

A paradicsom üvegházi kiültetése december-januárban kezdődött. A palánták szinte 100%-ban pótmegvilágítást kaptak, így nem észrevehető számottevően a fényhiány. Nagyobb mennyiségű áru paprikából és paradicsomból is húsvét körül várható az üzletekben, termelői piacokon.

A fűtött fóliákba a paprikafélék és a paradicsom kiültetése január közepe és február közepe között megtörtént. Az állományok átlagosak, a szedések április második felében várhatóak.

A hidegfóliákba a káposztafélék kiültetése február 10-25. között történt. A február eleji hideg nem okozott komolyabb gondot, mivel plusz takarást használtak, és volt napsütés. A szedések várhatóan április 15. körül kezdődnek.

A hidegfóliás paprikafélék és a paradicsom palántanevelése rendben zajlik, március végére, április közepére várható az ültetésük. A szedést május végére, június elejére tervezik a termelők.

 

Káposztafélék
A magyar mezőgazdaságban az utóbbi években csökkent a káposztafélék termőterülete, pedig számos újdonság található a termelők palettáján (Fotó: Barna Ferenc)

A káposztafélék és a paradicsom termőterülete csökkent az elmúlt években

A hajtatott növényi kultúrák közül erőteljesebben a káposztafélék és a paradicsom termőterülete csökkent az elmúlt években, a paprikaféléké és az uborkáé nem változott, ugyanakkor a salátaféléké jelentősen nőtt. Mennyiségben ugyanakkor a paradicsom, az uborka és a salátafélék nőttek, míg a paprikafélék stagnáltak, a káposztafélék csökkentek.

A termelők mintegy 415 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be 2019-ben, paprikafélékből 185 ezer, paradicsomból 130 ezer, kígyóuborkából 36 ezer, káposztafélékből 22 ezer tonnát. A hajtatott gombatermesztés 31 ezer tonnát tett ki – derül ki a NAK adataiból.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc