fbpx

Új, ütőképes szója szortiment a magyar piacon!

Írta: - 2021 november 22. -Hirdetés

A hazai fehérjeigény mintegy 30%-át fedező szóját extrahált szójadara formájában 4-600 ezer t/év mennyiségben importálunk. Fő beszállítók az USA, Brazília és Argentína – ezek az országok jórészt genetikailag módosított (GM), glifozátrezisztens, azaz Roundup-Ready (RR) – szóját exportálnak. A világ szójatermésének 70%-a GM növény!

SzójaA fehérjeigény jelentős része kielégíthető szójával

A hazai viszonyok kedvezőek szójatermesztéshez

A hazai talaj adottságok 400 ezer, a klimatikus adottságaink kb. 300 ezer ha-on tennék lehetővé a GMO-mentes szója termesztését. A magyarországi ökológiai viszonyok a korai és középkorai érésidejű szója fajták számára megfelelőek (000-I), a déli országrészen a kései (II) éréscsoport is jól szerepel.

A Betamag-Trade Kft. által képviselt szerb SELSEM nemesítőház a koraitól a kései éréscsoportig minden éréscsoportban kiváló termőképességre és magas minőségre képes GMO-mentes fajtákat biztosít a Pannon-régió termelői számára, amely fajták jelen vannak és sikeresek a szomszédos országokban is.

Ajánlatunk a 2022-es vetéshez

Az igen korai éréscsoportba tartozik a Maestral, amely 120-125 napos tenyészidejével fő- és másodvetésre alkalmas, féldeterminált típusú, magas terméseredmény elérésére képes fajta. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődés jellemzi, erős szára miatt állóképessége kiváló, megdőlésre nem hajlamos. Egyöntetű érése a betakarítás ütemezését megkönnyíti termesztői számára. Termelését elsősorban az ország középső, nyugati, valamint észak-keleti megyéiben gazdálkodók számára ajánljuk.

Újmohácson az igen korai éréscsoportban 3,11 t/ha-os eredményével a III. legjobb eredményt érte el, beltartalmi mutatói kiemelték a mezőnyből: fehérje 37,8%, olaj 20,1%. Prügyön 4,2 t/ha szemtermésével szintén kiválóan szerepelt.

SzójaA Maestral magas terméseredmény elérésére képes szója

A Pasat a maga 125-130 napos tenyészidejével már a korai éréscsoportba tartozik, emiatt fő- vagy megkésett, de akár másodvetésre is alkalmas. Kimagasló terméseredmény elérésére képes, erős szárú, megdőlésre nem hajlamos, kiegyenlített, egységes érésével nagyban segíti a betakarítást. Vetését elsősorban az ország középső, nyugati, valamint észak-keleti megyéiben gazdálkodók számára ajánljuk.

Idén Püskiben 22 fajta közül éréscsoportjában I. helyezést érte el 4,29 t/ha termés eredményével, valamint Prügyön szintén I. lett éréscsoportjában, illetve 32 fajta közül az abszolút II. helyet is bezsebelte 4,8 t/ha-os terméseredményével.

SzójaA szerb fajtákra jellemző a jó gyomelnyomó képesség

A közép-korai éréscsoportba tartozó, folyton növő, 130-135 napos tenyészidővel rendelkező Dukat a szerbiai vetésterület vezető fajtája. Ezt egyaránt köszönheti kiváló alkalmazkodóképességének, aszálytűrésének, stabilan magas terméseredményének. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődése miatt gyomelnyomó képessége jó, ezért termesztése ökológiai viszonyok között is ajánlott. Termesztését főként az ország déli szójatermesztő régióiban ajánljuk.

SzójaA Gorstak magas növésű, kései éréscsoportba tartozik, vetése elsősorban a déli országrészbe javasolt

Kínálatunk leghosszabb tenyészidejű tagja a Gorstak (135-145), amely a kései éréscsoportba tartozik. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődése, robusztus felépítése miatt nagyon jó gyomelnyomó tulajdonsággal bír. Bár a fajta magas növésű, folyton növő, azonban stabil szára miatt megdőlésre nem hajlamos. Termőképessége magas, akár az 5 t/ha is elérhető termesztése során. Vetését elsősorban az ország déli megyéiben ajánljuk.

Kimagasló terméspotenciálját idén is megmutatta. Újmohácson igen száraz körülmények között éréscsoportjában I. lett 3,62 t/ha hozamával, 32 versenytársa közül pedig az abszolút III. helyezést érte el.

Magyarországi tapasztalatok

Fajtáink hazai tapasztalatai azt mutatják, hogy a csírázási erélyük intenzívebb a konkurensekénél, valamint korai növekedési intenzitásuk is kimagasló, ezért nagyon jó gyomelnyomó képességgel bírnak. Fajtáinkat javasoljuk ökológiai gazdálkodóknak is!

A közép-európai régió környezeti és termőhelyi viszonyaira nemesített, terméseredményeikben és beltartalmi paramétereiket tekintve is kiemelkedő, növénykórtani szempontból stabil szójafajtáink a hazai körülmények között is megbízhatóan teljesítenek.

Kérjük, a tavaszi fajtaválasztás alkalmával keressék kiváló szójafajtáinkat, kérdésük esetén szívesen állunk rendelkezésükre!

 

Angyal Kornél
Szója szaktanácsadó
Nyugat-Magyarország
30 567 1722
[email protected]
Gonda László
Szója szaktanácsadó
Kelet-Magyarország
30 933 1735
[email protected]