fbpx

Júniusban kezdődik az idei Vidék Kaland Program

Írta: - 2014 május 14.

Júniusban kezdődik az idei Vidék Kaland ProgramBudapest, 2014. május 13., kedd (MTI) – Az idén negyedik alkalommal szervezik meg a Vidék Kaland Programot, amelyen júniusban 44 városi fiatal ismerkedhet meg a vidéki és gazdálkodói élettel – közölte a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a 137 pályázóból kiválasztott 35 év alatti fiatalok 5 napot tölthetnek fizikai munkával magyarországi, vagy székelyföldi – Maros és Hargita megyei – családi gazdaságokban. Többek között dinnyetermesztő, szőlész-borász, juhtenyésztő és őshonos fajták tartásával foglalkozó gazdaság is megtalálható a fogadó helyszínek között. A program június 6-án a kiválasztott fiatalok „traktoros tréningjével” indul.

Az Agrya 2011-ben szervezte meg először a Vidék Kaland Programot, amelyet 2012 decemberében az Európai Bizottság pályázatán a legjobb EU-társfinanszírozású agrár-vidékfejlesztési témájú kommunikációs programnak választották. Célkitűzése: a városban élő fiatalok számára személyes példákon keresztül bemutatni a mezőgazdaság működését, az élelmiszer-előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, betekintést adva a gazdálkodók napi életébe.

Az idén a múlt évihez hasonló számú jelentkezőt hallgathattak meg személyesen az Agrya, annak székelyföldi partnere, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete, valamint a program támogatóinak képviselői. A jelentkezők elmondták: fontosnak érezték, hogy megismerjék a mezőgazdaságban élők munkáját. Motivációik között a saját gazdaság indítása mellett a jó minőségű élelmiszert előállító, emberléptékű vidéki gazdaságok életének megismerése szerepelt leggyakrabban. A program a résztvevők számára ingyenes, ellátásukat, a foglalkoztatással kapcsolatban felmerülő járulékokat a fogadó gazdák vállalták magukra.

A gazdák és a városi fiatalok 2014. június 6-án felkészítő napon vesznek részt. Itt a városi fiatalok elsajátíthatják a mezőgazdasági gépek vezetésének alapjait. Emellett megszerezhetik a mezőgazdasági munkavégzéshez szükséges alapismereteket, valamint megkapják a kötelező munkavédelmi és balesetvédelmi oktatást – olvasható a tájékoztatásban.

MTI 2014. május 13.