fbpx

Gyakorlatias gépbeállítási ötletek a Valkontól

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 14.

A gyakorlatban az életlen, tompa kések jelentik a leggyakoribb hibát. Aki naponta 300 bálát készít, annak naponta legalább egyszer ki kell szerelnie a késeket és meg kell éleznie azokat. Ez a munka ritkán vesz igénybe 30 percnél többet, a betakarított termény minőségére és a teljesítményigényre (azaz az Ön gázolaj-számlájára) gyakorolt hatása azonban rendkívüli. Ön sem szeleteli ételét a kés tompa oldalával?

Egyszerű késcsere

Egyszerű késcsere

Kiemelkedően durva példa a rossz magasságban bekötött bálázó. Túl magasan vagy túl alacsonyan vontatva akár 30%-kal is csökkenhet az áteresztőképesség, mivel a rendfelszedő és a szeletelő rotor közötti hibás szögállás miatt nem marad hely a teljes felszedő kapacitás kihasználására. Még a munka megkezdése előtt mérjük meg tehát a talaj és a szeletelő rotor középvonala közötti távolságot, amely remélhetőleg egybevág a kezelési útmutatóban közölt értékkel. És ha már éppen itt tartunk: a rendfelszedő munkamagassága sem mindegy?

A következő hibaforrás a hálós kötözésnél fordul elő. Előrelátható a hibás kötözés és a takarmányveszteség, ha a hálófék rosszul van beállítva. Ha a háló előfeszítése nem megfelelő, és a hálót nem elég gondosan helyezzük be, a mégoly? csodás CoverEdge-háló sem használ semmit. A hiba a legtöbb esetben a beállításnál keresendő, nem pedig a hálónál!

Figyeljünk a hálófékre

Figyeljünk a hálófékre

A késcsoportok kapcsolásánál is oda kell figyelni. A termény fejlettségétől, a kaszálás időpontjától és attól az állatállománytól függően, akiknek a takarmányt szánjuk, más és más késszámra van szükség. A kések száma igen nagy befolyást gyakorol a takarmány minőségére, főként szilázsban, de szénánál is. Tudta-e Ön például, hogy bálázója 17, illetve 26 késes bálázója négy különböző beállítási opcióval üzemeltethető? Nem kell tehát az egyszer beállított késszámot változatlanul hagyni, bátran válassza – ha az célravezetőbb – a 0-8-9-17 vagy a 0-13-13-26 beállítást.

Röviden: minden munkakezdéskor és minden egyes új takarmányféleségnél végezze el a gép beállítását. A tapasztalati értékeket nem kétségbe vonva felhívnánk az Ön figyelmét arra a Kezelési útmutatóra – amellyel mindenki rendelkezik, de csak kevesen olvassák -, melyben minden problémájára megtalálja a választ! Legyen ez mindig a keze ügyében. És most már sok sikert a bálázáshoz!

www.valkon.hu