Műszaki érdekességek a dísznövény-kertészet világkiállításán, Essenben

ipm kertészetipm kertészet
Kelet-Európa feljövőben

A Baltikum országai voltak a kiállítás díszvendégei. Ennek megfelelően legjobban a kelet-európai látogatók száma nőtt. A 91 országból érkezett, több mint 60.000 látogató megbecsülését mi sem jelezte jobban, mint az, hogy a kiállítás védnöke maga a német élelmezési, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter, Ilse Augner volt. Az eseményre kizárólag szakembereket és üzletembereket vártak, akik a piac újdonságait, esélyeit és jövőképét ismerik és alakítják. A 11 magyar kiállító között a két legnagyobb hazai rózsakertészet, valamint a teljes magyar faiskolai szektor is bemutatkozott színpompás cserjékkel, minőségi hőségtűrő és fagyálló növényekkel.

Az IPM (Internationale PflanzenMesse) sikerét kisugárzása is bizonyítja. Két IPM között „vándorkiállításokat” is szerveznek: 2012-ben „Cveti-Flowers” Moszkvában, „IPM” a Dubai World Trade Centre-ben, „Hortiflorexpo” Pekingben, vagy éppen idén, a mostani „vezérkiállítás” után április 17-20. között Sanghajban, és augusztus 28-31. között ismét Moszkvában.
Cseréptöltés, átültetés

Cseréptöltő nagyberendezéseket a holland JAVO mutatott be. Plus Medium típusú gépük földtároló garatja 1,5 m3 befogadóképességű. Kitároló rendszere gumiszalagos, nem pálcás-láncos, így a talaj szerkezetét nem rongálja. A cserépmérethez a forgótár önműködően igazodik, és nem kell cserélni a be- és kihordó szalagokat sem. A JAVO gyártmányok a cserepezés, átültetés terén is ismertek. Teljesítményskálájuk 600 és 11.000 növény/óra között alakul.

JAVO Plus Medium forgótáras cseréptöltő gép
JAVO Plus Medium forgótáras cseréptöltő gép
Fiatal növények átültetésénél hatékony megoldást kínál Da Ros elektropneumatikus cserepező automatája is. A növényeket – méretüktől, ültetési sűrűségüktől függően – akár nyolc motorizált ujj is megragadhatja. A megfogó ujjak számát a feldolgozandó terményszőnyeg illetve a fogadó cserepek mérete, alakja függvényében a berendezés automatikusan állítja be. A felesleges fogóujjak oldalt parkolópályára állnak. Kétsoros kivitelben óránként 8000 növény is átültethető. A cserepek ilyenkor két, egymással párhuzamos szállítószalagon futnak, és felváltva kerülnek beültetésre. A gép beállítása és működése érintőképernyőről követhető nyomon.
A TP-MT automata 8000 növényt is átültet óránként
A TP-MT automata 8000 növényt is átültet óránként 
A jó földkeverék kellő mennyiségű, hosszú hatástartamú műtrágyával is fel van töltve. A német HAWITA Group ennek jó ismerője, és tudja azt is, hogy a helytelen, általában túlzott öntözéssel a hatóanyagok nem a fejlődő növény gyökérzónájába, hanem lejjebb, kimosódásra kerülhetnek. Ezért mutatta be programozható növényházi öntözőrendszerét, amely egészen kis vízadagokat juttathat ki tetszőleges gyakorisággal.
HAWITA öntözőrendszer, a tömlőket és kábeleket tartó ?energialáncos? védelemmel
HAWITA öntözőrendszer, a tömlőket és kábeleket tartó „energialáncos” védelemmel
A német Rathmakers a lovaglócsarnokok öntözőrendszerével csalogatta standjára a vevőket, akik ezt követően megismerkedhettek a tömlőhurkokra alapozott, jelenleg a legolcsóbbnak tartott üvegházi öntözőrendszerrel (110 m max. telepítési hossz), illetve a nagyobb térigényű PE-csöves, valamint energialáncos (200 m max. úthosszúságú) öntözőrendszerekkel is. A tömlőhurkos megoldásnál az 1” tömlőt és a 12- vagy 18-erű kábelt a zárt C-profilú sínben viszi a hordozókocsi az öntözőkonzol után. A vizet lapossugarú fúvókák juttatják ki nagy pontossággal.
Rathmakers tömlőhurkos öntözőberendezése
Rathmakers tömlőhurkos öntözőberendezése 
Arend Sosef akkumulátoros csoportosító
Arend Sosef akkumulátoros csoportosító
A hajtatóházban eleinte sűrűn egymás mellé helyezett cserepeket – a növények fejlődési állapotától, lombozatuk nagyságától függően – gyakran át kell csoportosítani. Kézi munkával is megoldható ez, de a hollandok mást javasolnak: Arend Sosef akkumulátoros kézi készülékének a cserepek alá benyúló villái a vízszintes sín mentén elmozdulva tetszőleges, de egyenletesen bővülő távolságra rakhatják át a cserepes növényeket.
Permetezéstechnika

A rendkívül csekély mennyiségben, hígítatlanul történő ULV (Ultra Low Volume) vegyszerkijuttatás egyre inkább teret nyer. Az ehhez szükséges ködszerű, szinte „atomizált” porlasztást (kb. 35-45 mikron cseppmérettel) a helyhez kötött berendezéseknél hidraulikus nyomás vagy sűrített levegős rásegítés oldja meg, a mobil gépeknél pedig egy igen magas (akár 10.000 min-1) fordulatszámú, elektromosan hajtott porlasztótárcsa. Mivel vízre nincs szükség, a szertartályok egészen kicsik lehetnek. Ezt a mobil gépek gyártói ki is használják: az egyszerű, kézben tartható készülékektől a talajkerekeken tolt vagy kisebb erőgépek kapcsolt berendezésekig széles a skála. Ezek egymástól leginkább abban térnek el, hogy a porlasztótárcsa vízszintes vagy függőleges síkban forog-e. Vízszintes kijuttatással nagyobb felület teríthető be, függőleges szórással viszont célzottabb szerkijuttatás érhető el. Célirányos kijuttatással ráadásul a hektáronként néhány liternyi herbicid adag is jelentős mértékben tovább (akár 50%-kal is) csökkenthető.

Példaként a legismertebb gyártó, a hamburgi MANTIS gépeiből válogatunk. Itt a szegmenssel határolt rotációs fúvóka függőlegesen lefelé bocsátja ki a hatóanyagot, minimális elsodródási veszéllyel. Az a szermennyiség, amelyet a rendkívül magas fordulatszámú fúvókatárcsa a lefelé nyitott szegmensnél tovább sodor, a fúvóka házában marad, és újra rákerül a gyorsfordulatú tárcsára.
MANKAR HQ 15-45 cm között állítható munkaszélességű, 2,4 kg súlyú kézi készülék 0,5 literes szertartállyal, kb. 5.000 m2 kezelésére
MANKAR HQ 15-45 cm között állítható munkaszélességű, 2,4 kg súlyú kézi készülék 0,5 literes szertartállyal, kb. 5.000 m2 kezelésére
MANKAR-Roll tolt gép, útarányos vegyszeradagolással, a kerék tengelye által hajtott szivattyúval
MANKAR-Roll tolt gép, útarányos vegyszeradagolással, a kerék tengelye által hajtott szivattyúval 
A kerék tengelyéről hajtott szivattyúval egyenetlen felszínű, dimbes-dombos terepen is pontosan tartható a kijuttatandó vegyszeradag
A kerék tengelyéről hajtott szivattyúval egyenetlen felszínű, dimbes-dombos terepen is pontosan tartható a kijuttatandó vegyszeradag
A hagyományos vizes oldatok, szuszpenziók háti permetezőgépekkel történő kijuttatásánál a svájci Birchmeier cég jelent meg világújdonságokkal. RPD 15 permetezőgépénél a teljes szivattyúegység és a légüst a működtető karban kapott helyet. A balkezesekre is gondoltak: a szivattyúkar a másik oldalra is áthelyezhető. A gép nemcsak egyszerűbben, jobban kezelhető, hanem sokkal gyorsabban üríthető, tisztítható is.
Birchmeier RPD 15 permetezőgép a hajtókarba épített szivattyúval
Birchmeier RPD 15 permetezőgép a hajtókarba épített szivattyúval
Nagy feltűnést keltett új akkumulátoros, „chip”-es permetezőgépük, amelynek szivattyúját a terheléstől függően a permetlé nyomása vezérli. Elektronika tartja állandó szinten a 0,5-6 bar között beállítható nyomást, védi a szivattyút és ellenőrzi az akkumulátor töltöttségi állapotát, takarékos működését, ki/be-kapcsoláskor pedig megváltoztatja a szivattyú üzemmódját. A markolatban nincsenek vezetékek, így ez a hibaforráskánt többé fel sem merülhet. Hagyományos gyomirtó permetezésnél, 1,5 bar nyomáson Li-ion akkumulátorával 9 óra alatt 200 liter permetlevet juttathat ki.
Birchmeier REC 15 elektronikus szabályzású háti permetezőgépe
Birchmeier REC 15 elektronikus szabályzású háti permetezőgépe
Szállítóeszközök

Tetszett az Ebinger cég DONKEY XL kompakt építésű elektromos talicskája, amellyel akár 300 kg teher is szállítható. A talicska meredek emelkedőn, járhatatlan utakon is használható. A két, nagyméretű önbeálló kerékkel 160 cm körben meg lehet fordulni. Dobfék garantálja a biztonságot menet közben, és így rögzíthető a talicska rakodáskor is. Fékezéskor a motor automatikusan kikapcsolódik, energiát takarítva meg. Elektromos emelő munkahengerrel felszerelt felépítménye billenthető. Kezelése és a sebesség fokozatmentes szabályzása a fogantyúról történik.

Billenőfelépítményes elektrotalicska
Billenőfelépítményes elektrotalicska 
Kiskaliberűnek tűnő, de nagyon hatékony megoldás a talicska teknője alá szerelt 12V-22Ah akkumulátorról hajtott kerékagy-motor, amelynek teljesítményfelvétele a terheléstől függően 250-400 W között alakul. Ilyen talicskára télen hótoló, nyáron a kerék helyére akár csörlő is szerelhető.
Elektromos kerékagyhajtású Motorbiene talicska hótoló lappal
Elektromos kerékagyhajtású Motorbiene talicska hótoló lappal
CO2-semleges fűtés
A télen is üzemeltetett üvegházi kertészetek fűtésére egyszerű és költségtakarékos alternatíva a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben a fa-alapú biomassza. A német Nolting LCS-RV automata rostélyos tüzelőberendezései minden olyan tüzelőanyaggal használhatók, amely celláskerekes adagolóval osztható ki.  A tüzelőanyagnak nem feltétlenül kell száraznak lennie: magasabb nedvességtartalmú, több hamut hátrahagyó biomassza is eltüzelhető. A vízszintes hőcserélővel ellátott csöves kazán nagy hatásfokú, emissziós értékei jelentéktelenek, hamueltávolítási rendszere hatékony.
Nolting 75 és 1050 kW közötti fűtésteljesítményű ?mindenevő? kazánja
Nolting 75 és 1050 kW közötti fűtésteljesítményű „mindenevő” kazánja 
A faiskolai szektor hidastraktor-szerű nagygépei és sok más különlegesség már nem kaphatott helyet mostani beszámolónkban. A következő „német” IPM 2014. január 28-31. között lesz ugyanitt, Essenben. Érdemes lesz jövőre is megnézni!
dísznövény kertészet kiállítás öntözőrendszer szivattyú technika