fbpx

Hetedszer nyerte el a juhtenyésztés nagydíját

Írta: Kristóf Imre - 2022 november 10.

Holló Mátyás juhtenyésztő már sorozatban 7. alkalommal kapta meg az ágazat legnagyobb elismerését, a Juhtenyésztési Nagydíjat a KÁN Egyetemi Napok tenyészállat-bírálatán. Riportunk készítésekor az uszódi juhtenyésztővel együtt izgultuk végig Kaposváron a bírálatokat, és osztoztunk örömében az eredmény kihirdetésekor.

Kétnapos bírálat

A benevezett tenyészállatokat először – az úgynevezett nulladik napon –   zártkörűen pontozzák a bírák. Minden bemutatott juhot 100 pontos bírálati rendszerben értékelnek. Ezután összesítik ezeket a pontokat, amelyek alapján kiosztják a csoportdíjakat. A tenyészverseny másnapján végzik a közönség előtti nyílt bírálatot. Itt minden boxból a legszebbnek vélt állatot hozzák ki a bírálókörbe, és ezeket az állatokat összevetik egymással, kiválasztva a legjobbakat. A két nap összesített eredményei alapján adják ki a legeredményesebb tenyésztőnek a Juhtenyésztési Nagydíjat.

Ez a gyönyörű állat lett a magyar merinó fajtagyőztes jerkém, és a korcsoport győztes versenyben a második helyezést érte. Illetve ebben a boxban található még a 11 642-es számú magyar merinó növendékkosom is, amelyik a kiállítás legszebb növendék kosa címet érte el – nyilatkozta lapunknak Holló Mátyás uszódi juhtenyésztő a kaposvári versenyen.

Nyílt tenyészállat-bírálat Kaposváron
Nyílt tenyészállat-bírálat Kaposváron

Ez a munkám ünnepe

Abrakoltatás, szenázsetetés és almozás minden napos feladat az állatoknál.  Holló Mátyás már több mint negyedszázada, 1995-óta végzi a folyamatosan bővülő gazdaságában ezt a munkát.

Nagyon fiatalon még gyerekkorában ismerte meg a juhtenyésztés feladatait, mivel szülei is ezt a szép hivatást űzték.

Holló Mátyás, uszódi juhtenyésztő
Holló Mátyás, uszódi juhtenyésztő

Szinte beleszülettem a juhászatba, Bács-Kiskun megyében, Uszód faluban végzem a munkámat. Gazdaságomhoz tartozik 1500 darab juh, és ezen kívül legelőkkel, földterületekkel is rendelkezünk. Mondhatom azt, hogy teljesen önellátó a gazdaságunk, mivel az állatok számára szükséges takarmányt meg is tudjuk termelni. Minden állatom törzskönyvi minősítéssel rendelkezik. Juh törzstenyésztő vagyok, elsődleges célunk a tenyészállatok előállítása. Három juhfajtát, a magyar merinó, a berrichon de cher, és az Ile de France fajtákat tenyésztem. Mindháromból hoztam a kiállításra egy-egy csoportot, elmondhatom így utólag, a bírálat végén, hogy jól szerepeltek az állataim. Számomra ez a tenyésztésnek, a mindennapos munkámnak az ünnepe, mivel ilyenkor tudjuk megmutatni, hogy egész évben mivel foglalkoztunk.