fbpx

Halaktól a kecskéken keresztül a lovakig – KÁN egyetemi napok

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 28.

Az állattenyésztési szakma képviselői, a nagyközönség és a kisgyermekes családok örömére 2022. szeptember 30-október 2. között újra megrendezésre kerül a KÁN Egyetemi Napok a Kaposvári Campus és a Pannon Lovasakadémia területén.

Ló
A népszerű agrárrendezvény betekintést enged a mezőgazdaság több szegmensébe (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A Dunántúl egyik legnagyobb agrárrendezvénye

Idén kiemelkedő szerepet kap az agrár-felsőoktatás és az agrárszakma népszerűsítése a rendezvényen. „Az intézetek egységes megjelenésben, profiljukhoz illő módon, számos interaktív programmal igyekeznek bemutatni tevékenységüket és közelebb hozni a tudományt a fiatalokhoz” – mondta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

„A Magyar Állattenyésztők Szövetsége nagy létszámban mutat be hidegvérű lovakat, húsmarhafajtákat és juhokat, kecskéket, továbbá a baromfi-, nyúl- és vadtenyésztési ágazatok is különleges színfoltjai lesznek a kiállításnak. A tenyésztőszervezetek bemutatókkal, fajtabírálattal, interaktív előadásokkal emelik a rendezvény színvonalát” – jelentette be Zászlós Tibor elnök.

A kiállítás keretén belül több szakmai konferencia kerül megrendezésre, ezekből pár:

  • Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium;
  • II. Állattenyésztők Napja;
  • Kertészeti konferencia;
  • 33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap;
  • II. Vidékfejlesztési Konferencia;
  • One Health Szakmai Nap;
  • V. Halászati Kerekasztal;
  • Szent Mihály-napi Állattenyésztési Fórum.

2022-ben is kiemelt szerepet kap az Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenye

A verseny célja, a hallgatók megmérettetésén és a vásári közönség szórakoztatásán túl az, hogy népszerűsítse a felsőfokú agrárképzési területeket.

Az agráregyetemek hallgatói között zajló verseny elméleti vetélkedővel indul, majd gyakorlati feladatokat hajtanak végre a hallgatók a Fedeles Lovardában.

Az állattenyésztés háttériparát alkotó cégek is jelen lesznek

Takarmányozással, állategészségüggyel és az állattenyésztés eszközeivel foglalkozó cégek is kiállítanak, valamint jelen lesznek a mezőgazdaságot kiszolgáló intézmények, szervezetek és egyéb kapcsolódó szakmai képviseletek.

A programok között szerepel a vadgasztronómiai főzőverseny, amit immár 12. alkalommal rendeznek meg a vadgasztronómia és a vadhúsfogyasztás népszerűsítése céljából.

A Tej Terméktanács „Van itthon tej” edukációs kampánnyal jelenik meg kiállításon, mely a tejfogyasztást hivatott népszerűsíteni. A promóció több állomáson keresztül élvezhetően, játékosan mutatja be a tejkészítés folyamatát.

A részletes, pontos időpontokra lebontott program elérhető az egyetem tematikus aloldalán.

Forrás: MATE