fbpx

Új növénytermesztési központot létesített a Gyermelyi Zrt.

Írta: - 2016 június 17.

A magyar agrárgazdaság évről-évre rekordokat döntő teljesítménye mellett fontos szerkezeti változásokra van szükség az ágazat további kiegyensúlyozott és tartós növekedéséhez.

Cél a termékek minél nagyobb szintű feldolgozottsága, a hozzáadott érték növelése, a foglalkoztatás további bővítése – fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Gyermelyi Zrt. új növénytermesztési központjának átadóján.

Fotó: Francz Ilona/FM

A Szomor-Somodorpusztán létesült beruházás ünnepélyes átadásán a miniszter hangsúlyozta: tavaly 2453 milliárd forintnyi értéket termelt a magyar mezőgazdaság, 45 százalékkal többet, mint 2010-ben. Az elmúlt öt évben harmincezer új munkahely jött létre az ágazatban, emellett 2015-ben 234 milliárd forintot fordítottak beruházásra.

Fazekas Sándor emlékeztetett: a versenyképesség növelésének egyik pillérét a beruházások jelentik, mint mondta, ezért is példaértékű a Gyermelyi Vállalatcsoport 1,6 milliárd forintból épült növénytermesztési központja, ahonnan kiszolgálják a 8800 hektárnyi termőterületen gazdálkodó ágazatot. Magyarországon idén ez az egyik legnagyobb mezőgazdasági beruházás, amely illeszkedik a kormány agrárfilozófiájához és ahol magas hozzáadott értékű, minőségi terméket hoznak létre – mondta Fazekas Sándor.

Fotó: Francz Ilona/FM

Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. igazgatója elmondta, a növénytermesztési ágazat eddig három telephelyről végezte a földek művelését, a tevékenység szervezését. Ezt váltja fel a 7,4 hektáron elterülő új központ, amely a megművelt földterület középpontjában, hatékonyan képes megszervezni a versenyképes termelést.

A Gyermelyi vállalatcsoport piacvezető Magyarországon a tésztagyártásban és a tojástermelésben. A Gyermelyi Zrt. két korszerű malommal is rendelkezik. Évente 140 000 tonna gabonát őröl, ezzel a magyar lisztpiac egyik meghatározó szereplője. A cégcsoport az elmúlt öt évben több mint 12 milliárd forintot fordított beruházásokra. A most átadott növénytermesztési központot követően 1,5 milliárd forintos beruházással még az idén elkészül egy új takarmánygyár, amely megalapozza a tojástermelés tervezett fejlesztését. A tésztagyártással, liszt és tojás előállításával, valamint vetőmagtermeléssel foglalkozó cégcsoport az alapanyag-termeléstől kezdve a végtermékek értékesítéséig szinte mindent saját kézben tart.

(MTI/FM Sajtóiroda)