fbpx

Veszett rókát találtak a magyar határ közelében

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 11.

Veszettség vírusát mutatta ki a román állategészségügyi szolgálat egy rókában a magyar államhatártól közelében, a Szatmár megyei Batarcs (Batarci) településen március végén.

A veszettség az egyik legrégebben ismert és legveszélyesebb fertőző betegség

A beteg állat, harapása útján, akár az embernek is átadhatja a fertőzést, tehát az ellene való védekezés a humán megbetegedések megelőzését is szolgálja.

Az elmúlt években végzett rókaimmunizációs programnak köszönhetően Romániában is egyre inkább visszaszorul a betegség, de az ország különböző részein szórványosan még előfordul. Szatmár megyében szinte minden évben találnak veszett állatot.

Róka
A vadállomány mozgásával, államhatártól függetlenül terjedhet a betegség (Fotó csak illusztráció, forrás: Pixabay)

Magyarországon 2017 óta nem azonosítottak veszett állatot

A mostani Szatmár megyei eset arra utal, hogy a kedvező járványügyi helyzet ellenére még mindig jelen van a régióban a veszettség (a mostani romániai eset a határtól megközelítőleg 20 km-re van).

A vírus Románián kívül Ukrajnában is előfordul, fennáll a betegség újbóli megjelenésének kockázata hazánkban is. Behurcolása történhet természetes úton, a vadállomány mozgása, érintkezése révén vagy pedig emberi tevékenységgel, a betegséget hordozó kutyák és macskák illegális behozatalával.

Mindezek alapján a védekezést mind a háziállatokban, mind a rókaállományban folytatni kell itthon is!

Hazánkban évente kétszer

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szervezésében tavasszal és ősszel zajlik a rókaállomány veszettség elleni vakcinázása. A kezelt területet a hatóság a mindenkori járványügyi helyzet alapján jelöli ki, jellemzően a román és az ukrán határ térsége rendszeresen érintett. Ezzel párhuzamosan folyamatosan vizsgálják a rókaállományt a veszettség esetleges előfordulásának mielőbbi felismerése érdekében.

A háziállatokat tekintve Magyarországon a kutyák veszettség elleni oltása évente kötelező, a macskák oltása ajánlott.

A kutyák és macskák Európai Unión belüli utaztatására, valamint harmadik országból történő behozatalára szigorú előírások vonatkoznak, a jogkövető magatartás e tekintetben is kiemelten fontos a megelőzés érdekében.

A rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatokat haladéktalanul jelenteni kell az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih Zöldszámán (+3680/263-244).

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc