fbpx

Megéri! Sok termelő sikerre vitte az AÖP támogatását

Írta: - 2023 december 21. -Hirdetés

Az elmúlt évtizedek során a termelők a lehető legmagasabb termésmennyiség elérése érdekében nagy mennyiségű műtrágyát és növényvédő szert használtak, amely sok esetben párosult a nem megfelelő talajműveléssel is. A nem okszerű talajművelés következtében a talajaink állapota jelentős mértékben leromlott, és ez észrevehető a talaj fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságaiban egyaránt. A „pazarló” mezőgazdasági gyakorlat nem tartható fent hosszú távon, ezért talajaink erőforrásainak természetes hasznosítása elengedhetetlen. Ennek következtében alapvető cél olyan alternatív stratégiák kialakítása, amelyekkel a versenyképes terméshozam és növényvédelem elősegíthető a lehető legkisebb környezeti terhelés mellett. Ennek elérésében segítséget nyújt a 2023-as évben megjelent Agro-Ökológiai Program (AÖP), aminek keretében a termelők a regeneratív gazdálkodás érdekében többlettámogatásért vállalásokat tehetnek, amely számokban kifejezve, megközelítőleg 60 euró – rögzített árfolyamon 22.500 forint/ha. A korábban említett vállalás teljesítésében különböző lehetőségek vannak (például: terménydiverzifikáció, talajtakarás, tájképi elemek megőrzése stb.), amelyek közül jelenleg a különböző mikrobiológiai készítmények alkalmazását szeretnénk kiemelni.

Milyen előnyökkel járhat ezen készítmények használata?

A hasznos mikroorganizmusok különböző vegyületek kiválasztásával javítják a talajok aggregátum-stabilitását, ezáltal azok porozitása javul, jobb talajszerkezet alakul ki. A kedvező talajszerkezet létrehozásával pedig javul a talajaink vízbefogadó képessége, a víz elvezetése és tárolása, mely a napjainkban uralkodó szélsőséges időjárási viszonyok mellett nélkülözhetetlen. Ezentúl kedvező hatással van a talaj élővilágának aktivitására és a talaj erózióval szembeni védelmére is.

A mikroorganizmusok fontos szerepet töltenek be a talaj-növény tápanyag-forgalomban. Egyes fajok képesek a légköri nitrogén megkötésére, vagy segíthetik a növények által felvehetetlen egyéb makro-, mezo- és mikroelemek mobilizálását, hozzájárulva egy okszerű és költséghatékony tápanyag-utánpótlási terv folytatásához, a műtrágya-felhasználás optimalizáláshoz.

A fentieken túl a mikroorganizmusok stimulálják a gyökérképződést, amellyel javul a tápanyagok és a víz felvétele, ezáltal erőteljesebb növényi fejlődés valósul meg. Egyes baktériumok segíthetik növényeink hő- és szárazságstresszel szembeni ellenálló-képességét.

Végül, de nem utolsó sorban növényvédelmi szempontból is kiemelkedő szereppel bírnak a mikroorganizmusok, melyek közvetlenül gátolhatják számos talajból fertőző gomba növekedését (antifungális vegyületek termelése, térbeli kiszorítás, tápanyag-konkurencia, mikoparazitizmus stb.), vagy közvetetten a növény védekezési mechanizmusára hathatnak, ezáltal felkészíthetik növényeinket egy esetleges fertőzésre. Mivel a termelési költség 20-30%-át teheti ki a mesterséges kemikáliákon alapuló növényvédelem, célszerű szem előtt tartani a mikroorganizmusok használatának eme vonatkozását is.

Megéri az AÖP-vel foglalkozni?

Erre a kérdésre válaszul álljon itt egy Bács-Kiskun vármegyei termelőnél tapasztalt, gyakorlati példa, számokban kifejezve, a Phylazonit NG termékeket használva!

A táblázatból egyértelműen kiderül, hogy a Phylazonit NG termékkel kezelt napraforgótábla hektáronként 350-360 kg terméstöbbletet eredményezett a kontroll-területtel szemben, ami pénzben kifejezve 27.750 Ft többlet hasznot jelent. Láthatjuk, hogy a helyi adottságoknak megfelelően kiválasztott jó minőségű termék önmagában többlet hasznot hoz, amihez pluszban hozzáadódik az AÖP által nyújtott támogatás. Ez azt jelenti, hogy ennél a gazdánál hektáronként 50.000 Ft pluszt termelt a Phylazonit NG technológia és az AÖP együtt, és ez nemcsak anyagi szempontokat figyelembe véve járhat haszonnal, hanem hosszú távon használatuk a talajegészségre is jótékony hatást gyakorol.

Ez alapján a fenti kérdésre a példa megadja a választ: teljes mértékben.

Úgy gondoljuk, hogy az AÖP-ben rejlő lehetőségek maximális kiaknázásának elengedhetetlen részei a mikrobiológiai készítmények. Fontos, hogy a termelő a választásnál a következőket tartsa szem előtt:

  • Jó minőségű termékek, amelyek használatával erősebb, ellenállóbb növények, jobb termés érhető el alacsonyabb inputköltség-ráfordítás mellett.
  • Megbízható, innovatív szemléletű magyar cég, amely rendelkezik kutatási és fejlesztési háttérrel, valamint az ehhez szükséges gyártástechnológiával.
  • Szakmailag felkészült műszaki háttér és a mikrobiális termékekhez fejlesztett szakszerű kijuttató berendezés a kellő hatékonyság eléréséhez.
  • Tudományos háttér, amely a termékek fejlesztésében, valamint a termelők igényének felmérésében egyaránt részt vesz, hogy a lehető legjobb támogatást kapják meg a gazdák a mezőgazdasági gyakorlatuk során.
  • Saját termelőközpontú tanácsadói hálózat, amelynek célja, hogy az adott termelő számára kényelmes, technológiájába könnyen beilleszthető költséghatékony megoldást ajánljon és az aktualitásoknak megfelelően rendelkezésre álljon.

Összességében elmondható, hogy a mezőgazdasági termelés során a mikroorganizmusok mezőgazdasági termelésben való felhasználásának egy nagyon jó katalizátora az AÖP keretében nyújtott többlettámogatás. Továbbiakban a felhasználásuk mellett szól, hogy a termés mennyiségére és minőségére is jótékonyan hat. Nem elhanyagolható ezen készítmények talajra gyakorolt hatása sem, ami a mezőgazdasági növénytermesztés alapja, a sikeres gazdálkodás meghatározó tényezője. Éppen ezért szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a termelésbiztonság mellett a hatékonyságot is növelhessük fenntartható módon.

További részletekért keresse tanácsadóinkat vagy látogassa meg a Phylazonit standját az AGROmashEXPO kiállításon, ahol külön AÖP információs ponttal várjuk a gazdálkodókat!
https://phylazonit.hu/tanacsadoi-halozat/
https://phylazonit.hu/aop/

Phylazonit NG