fbpx

Villámok csapkodnak, az ég pedig dörög

Írta: Sándor Ildikó - 2022 július 07.

“Emberemlékezet óta nem volt ilyen aszály, miközben a szomszédunkban háború van, az államadósságot csökkenteni kell, a családtámogatást és rezsicsökkentést pedig meg kell tartanunk” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Hungexpo Kongresszusi Központjában tartott Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos alakuló küldöttgyűlésén.

Orbán Viktor
„Emberemlékezet óta nem volt ilyen aszály, és a mi generációnk szerencsére eddig háborút sem élt meg” – foglalta össze Orbán Viktor miniszterelnök a legégetőbb és legaktuálisabb problémákat

Lehetünk-e lokális kivételek?

Ha a háború marad, a gazdasági következményeit mi nem igazán tudjuk befolyásolni, és sajnos nincs olyan jegybanki zsenialitás, ami most ezt, például az árfolyamok elmozdulását, megoldja. Az alapanyagok drágulását, az élelmiszerárak robbanását sajnos nem ússzuk meg, miközben Ázsia, különösen Kína erősödik.

Okos gazdaságpolitikával az általános recesszióból is ki lehet maradni, erre jó példa volt az előző válság idején Lengyelország.

A 4-6%-os gazdasági növekedés most akár elérhető lesz idehaza, még akkor is, ha például a felvevő piacaink is gondokkal küzdenek – hansúlyozta a miniszterelnök.

Láttunk már olyat, mikor a termőföldjeinket majdnem kihúzták a lábunk alól, de ezt megakadályoztuk. “Ennek védelmére ötleteim még mindig vannak a sublótfiókban, még ha az unió ezért perel is minket” – utalt a külföldiek földvásárlási tilalmára a miniszterelnök.

Mit kell duzzasztani és hogy?

A pénzügyi forrás adott, a tudás adott, a szándék is, mégis elakad az öntözési fejlesztés ügye. Ennek azonnali megoldására, felgöngyölítésére kérte fel a szakmát a miniszterelnök a tisztújító közgyűlésen. Mezőgazdaság központú vízgazdálkodásra, öntözésre, folyóvizeink felduzzasztására, víztározókra van szükség, gyakorlatilag azonnal.

Mindeközben a fenntarthatóság oltárán eszement direktívákat dolgoznak ki, tőlünk függetlenül, az uniós döntéshozók. Pedig a fenntarthatóság mellett gazdaságos, a gazdák megélhetését biztosító agrárium kiépítése a cél, és a legfontosabb érdekünk.

A mezőgazdaságot segíteni kell, mivel a kormány kiemelt ágazatnak tekinti a mezőgazdaságot és élelmiszeripart, a közös munka folytatódni fog. Még akkor is, ha “a hét szűk esztendő” kezd kilátásban kerülni.