Czerván: minden idők legjobb mezőgazdasági exportteljesítménye a tavalyi

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 08.

Budapest, 2013. március 7., csütörtök (MTI) – A magyar mezőgazdaság minden idők legjobb exportteljesítményét produkálta tavaly, a kivitel értéke meghaladta a 8 milliárd eurót (mintegy 2300 milliárd forint) – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten a Zenith Consulting mezőgazdasági szakmai fórumán.

 

 

Az agrárgazdaság 2012. évi 8,08 milliárd eurós exportteljesítménye 12,4 százalékkal haladta meg az előző évi 7,19 milliárd eurós szintet.

Tavaly a behozatal 4,47 milliárd euróra nőtt a 2011-es 4,44 milliárd euróról.

Ezzel a magyar agrárgazdasági többlet 2012-ben 3,61 milliárd eurót tett ki, szemben a 2011-es 2,75 milliárd euróval.

Czerván György kiemelte: az agrárgazdaság adta az ország kiviteli aktívumának 52,9 százalékát.

Az agrárgazdaság kivitele 2004 óta több mint a kétszeresére nőtt az akkori 3 milliárd euróról.

Az államtitkár emlékeztetett: az előzetes adatok alapján a mezőgazdaság kibocsátása (előállított termelési értéke), mintegy a 2229 milliárd forintot tett ki, szemben a 2011-es 2168 milliárd forinttal.

A mezőgazdaság termelési értéke 2012-ben 2,8 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva.

A volumen 9,2 százalékkal csökkent, míg a termelői árak 13,3 százalékkal nőttek.

A támogatásokról elmondta: a magyar gazdálkodók az idén mintegy 60 milliárd forinttal több támogatásra számíthatnak összességében, mint a múlt évben.

Ebben az évben az agrár- és vidékfejlesztési támogatások teljes összege 690,88 milliárd forintot tesz ki, szemben a múlt évi 630,54 milliárd forinttal.

Az államtitkár jelezte: a magyar gazdálkodók számára kifizetett múlt évi területalapú támogatás összege mintegy 60 ezer forint volt hektáronként, ez az idén várhatóan 66 ezer forintra emelkedik.

A termeléshez kötött támogatások közül megemlítette: a különleges tejtámogatás hasonló mértékű lesz az idén, mint a múlt évben, kilogrammonként valamivel meghaladja majd a 9 forintot.

Czerván György szólt a termeléstől elválasztott támogatási jogcímek közül a kérődző szerkezetátalakítási programról, amelyre 2013-ban mintegy 44,5 millió euró (mintegy 12,6 milliárd forint) költhető.

 

 A zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási programra 9 millió euró, azaz mintegy 2,5 milliárd forint jut.

Jelezte, hogy az idén elkezdődik a sertésprogram, amelynek elindításához 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre, és a célja a jelenlegi mintegy 2,9-3,0 milliósra becsült sertésállomány növelése.

Az Agrár Forgóeszköz Hitelprogramhoz hasonlóan Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram elindítását is tervezik.

Erre a célra várhatóan mintegy 6 milliárd forint forrás áll majd rendelkezésre.

Bővíteni fogják a jogosultak körét – például egyéb mezőgazdasági, erdészeti és halászati termékpályán működő, elismert termelői csoportokkal – az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogramban.

Az államtitkár az idei kormányzati tervek között említette a vízgazdálkodási, öntözési és aszálystratégia kialakítását, a földtörvénnyel, az üzemszabályozási és az integrációs törvénnyel kapcsolatos feladatok elvégzését.

Továbbá az ágazati stratégiák kimunkálását, a sertésstratégia megvalósításának elkezdését, a feketegazdaság további visszaszorítását, valamint az uniós Közös Agrárpolitikához (KAP) kapcsolódó szabályozás előkészítését és a feladatok programozását.

 

MTI 2013. március 7.