fbpx

Fixált árak és százmilliárdok a baromfiágazatban

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 06.

Kétségbeesett intézkedésekkel próbálja helyreállítani az ágazat stabilitását az orosz mezőgazdasági kormányzat: befagyasztja az árakat, és pénzügyi mentőövet dob a vállalatoknak.

 

Az orosz kormány 1 milliárd rubeles (csaknem 300 milliárd forintnyi) támogatást hagyott jóvá a baromfiipar számára a termelés soha nem látott csökkenésének megállítására. A most tapasztalható csökkenés a legnagyobb az utóbbi tíz évben, és tovább tart: csak az idei év elején további bő 6 százalékkal esett vissza a termelés. A segélyprogramban a vállalatok nagyobb hitelekhez jutnak alacsonyabb kamatokkal a termelés, a beruházások fokozása érdekében. Az orosz Baromfitenyésztők Országos Szakszervezetének főigazgatója szerint a támogatás enyhíti a vállalati szféra hitelterheit, és várható állami támogatás az orosz baromfiipar tenyészbázisára is.

Közben befagyasztották a kiskereskedelmi árakat annak érdekében, hogy megállítsák a drágulást, amit a hazai piacon a kereslet és kínálat egyensúlyhiánya okoz. Az orosz mezőgazdasági minisztérium nemcsak a brojlerhús, hanem a tojás árát is maximálná. Emögött az áll, hogy a boltokban az orosz brojlerhús ára majdnem 15, a tojásé pedig csaknem 10 százalékkal nőtt csak idén.

 

baromfi
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán