fbpx

N-Pilot®: irányított tápanyag-utánpótlás

Írta: - 2018 február 26.

A tápanyag-utánpótlásában az első kérdés: mennyi hatóanyagot kell kijuttatni ahhoz, hogy növényeink ne szenvedjenek hiányt, de ne is haladja meg azt a mennyiséget, amit a növénykultúránk hasznosítani tud. Hagyományosan nitrogén-hatóanyagból juttatunk ki a legtöbbet, ezért nagyon fontos, hogy a kijuttatott hatóanyag ott és akkor hasznosuljon, ahol és amikor a növénynek arra szüksége van.

 

A Borealis L.A.T műtrágyái megfelelő felhasználásához és a tavaszi nitrogén-fejtrágyázások tervezéséhez az N-Pilot®-ot ajánlja, mellyel pontosan meghatározható a kalászos növényeink tavaszi nitrogén-ellátottsági szintje.

Az eredmények megbízhatóságát az adja, hogy egy referenciazónában végzett méréssel a kalibrációt közvetlenül a területünkön, a helyi adottságoknak megfelelően végezzük el, nincs szükség külső adatbázis használatára.

A referenciazónát az első fejtrágyázás alkalmával kell a táblán kialakítani úgy, hogy a műtrágyaszóróval kb. 40 m hosszan 50 kg/ha nitrogén-hatóanyag többletet juttatunk ki. Az ezt követő tavaszi fejtrágyázásokat megelőzően ezen a területen kalibráljuk a készüléket, ami így a helyi adottságok figyelembe vételével ad javaslatot a megfelelő mennyiségű nitrogén-hatóanyag kijuttatására. A készülék a szárbaindulástól kezdődően (1-2 nóduszos állapottól) egészen a kalászolás kezdetéig használható, így a második, illetve harmadik minőségjavító fejtrágya kijuttatása idején is használható (1. ábra). Mentve a mappába

1. ábra. Az N-Pilot® használata az őszi búza tavaszi fejtrágyázási technológiájában

A készülék a mérések végeztével az ajánlást a növény által közvetlenül felvehető nitrogén-hatóanyagban adja meg, az összes kijuttatandó mennyiség, így az alkalmazandó műtrágyára ezt (AN vagy MAS) egyszerűen át lehet számolni.

Az N-Pilot® elérhetőségéről, illetve további információkért keressen bennünket bizalommal az AgroMash Expo G pavilon 503 D standján, vagy tápanyag utánpótlási kérdésekkel értékesítő kollégáinkat!

Sebestyén Gergely
tel.: 30/546-9825
Borealis L.A.T Hungary Kft.

[email protected]

http://www.borealis-lat.com