fbpx

Kalászosok gyomirtása a gyomviszonyok változása szerint

Írta: - 2016 március 07.

Az Országos Gyomfelvételezés eredményei azt igazolják vissza, hogy a gyomflóra változása újabb kihívások elé állítja a növényvédelmet. Kalászosokban különös figyelmet érdemlő fajok az ebszikfű, mezei acat, ragadós galaj és a napraforgó árvakelés.

A jelentős termésveszteségeket okozó ebszikfű évtizedek óta a leggyakoribb gyomnövény gabonában, annak ellenére, hogy a legtöbb használatban lévő hatóanyag jó hatékonyságú ellene. Mezei acattal fertőzött területen hangsúlyt kell fektetni a gyomfaj elleni vegyszeres védekezésre, hogy az acatfoltok terjeszkedését idejében megállítsuk. A gyomfaj elleni védelemben kiemelendő fontossággal bír a megfelelő mechanikai beavatkozásokra alapozott tarlókezelések jelentősége. A ragadós galaj a legnehezebben irtható kétszikű gabonagyomok közé tartozik, emellett már igen alacsony tőszám mellett is kimutatható termésveszteséget okoz. A napraforgó termesztése után hosszú évekig okozhat gyomosodási problémát, mélyről kelő, agresszív gyomnövényként. Az utóbbi években azt is figyelembe kell venni, hogy a herbicid toleráns napraforgó hibridek árvakelései az ALS gátló herbicidekkel szemben különböző szintű ellenállósággal rendelkeznek.

DuPont™ Granstar® SuperStar gyomirtó szerrel kezelt őszi búza állomány, Debrecen-Látókép, 2015. június 11.

A DuPont kalászos gyomirtó szer ajánlata megoldást kínál a fent leírt problémák leküzdésére. A kalászosok gyomirtására kiváló készítmények közül választhatunk a DuPont ajánlatából. A tribenuron-metil + tifenszulfuron-metil hatóanyagú Granstar® Super 50 SX® a kalászosokban előforduló legtöbb kétszikű gyomnövény ellen kiváló hatású és rugalmas felhasználású, akár a zászlós levél megjelenéséig. Modern formulációjának köszönhetően könnyebb kezelhetőséget, jobb hatékonyságot biztosít. A Pointer® Star három hatóanyaga révén kiválóan irtja a gabonában előforduló jelentős kétszikű gyomfajokat, beleértve a ragadós galajt, mezei acatot és a herbicid toleráns napraforgó árvakelését is. A gabona 3 leveles állapotától a zászlós levél megjelenéséig kijuttatható és túlfejlett gyomok ellen is hatásos.

A DuPont™ Granstar® SuperStar kalászos gyomirtó szer két szulfonilkarbamid és a fluroxipir kombinációja. Kedvező hektárköltsége mellett kiválóan és gyorsan irtja a gabona valamennyi jelentős kétszikű gyomnövényét. A készítmény további előnyös tulajdonsága, hogy mindhárom hatóanyag lebomlik a tenyészidő során, így nem jelent problémát a vetésváltásban még extrém száraz körülmények között sem. A Granstar® SuperStar minden gyomösszetétel esetében hatékony a kétszikű gyomnövények – az általános kalászos gyomfajok, mezei acat, ragadós galaj és herbicid toleráns árvakelésű napraforgó ellen is. A gyomnövényekben a hatóanyagok gyorsan transzlokálódnak, a gyomnövények növekedése néhány órán belül leáll, így ezután már nem tudnak versenyezni a kultúrnövénnyel. Mindhárom hatóanyag rendkívül szelektív a kalászosokban így biztonságosan alkalmazható a zászlóslevél kiterüléséig (zabban 2 nóduszig).

DuPont™ Pointer® Star gyomirtó szer hatása mezei acaton, Pély, 2014

A formulációk egyszerű használat mellett hatékonyan működnek valamennyi kalászos gabona gyomnövény ellen. Az SX® formulációban előállított termékek számos vizsgálat eredménye és a korábbi szántóföldi tapasztalatok szerint a permetlé, illetve a hatóanyagok jobb penetrációjának köszönhetően látványosabban, gyorsabban fejtik ki hatásukat még olyan gyomnövények ellen is, amelyeket vastag viaszbevonat borít vagy erősen szőrös a levelük. Ilyenek például a galaj, a füstike fajok vagy a fehér libaparéj, az árvácska és a porcsin keserűfű. A formulációnak köszönhetően ezek az SX® termékek a permetlében valódi oldatot képeznek. A gyakorlatban a tennivalókkal amúgy is túlterhelt permetezési szezonban nagy a jelentősége annak, hogy a permetezőgép tartályának kimosása egy-két vizes öblítésre csökken a megszokott több lépésből álló időigényes folyamat helyett. Használatukkal a drága, inaktív mosásra fordított idő akár 80 százalékkal is csökkenthető.

A gabonatermesztők legfontosabb célja, hogy minél nagyobb hozamot, és minél jobb minőséget érjenek el aratáskor, melyhez elengedhetetlen a sikeres gombaölő szeres védekezés. A hatékonyság egyik alapvető feltétele, hogy a gombaölő szer kijuttatása megelőző jelleggel vagy a fertőzés kialakulásának lehető legkorábbi fázisában történjen. A magyarországi növényvédelmi gyakorlatban az őszi búza termesztők a késői lombbetegségek, illetve a kalászbetegségek ellen használják a legnagyobb mennyiségű gombaölő szert. Az elmúlt évek tapasztalata azonban rávilágított arra, hogy legalább ilyen fontos a korai lombbetegségek felismerése, még inkább megelőzése.

Mindhárom problematikus időszakban (korai lombbetegségek, késői lombbetegségek, kalászbetegségek) hatékony megoldást jelenthet a DuPont™ Wirtuoz® gombaölő szer, mely akár kalászos gyomirtással egy időben is kijuttatható. A Wirtuoz® gombaölő szer technológiai csomagokban is megvásárolható a DuPont gyomirtó szerekkel: a Wirtuoz® Super 25 hektár, míg a Wirtuoz® SuperStar 24 hektár kezelésére összeállított költségtakarékos megoldás.

További információk: www.novenyvedelem.dupont.co.hu.

A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!