fbpx

Hogyan növeljük versenyképességünket a világpiacon?

Írta: - 2017 augusztus 07.

A magyar mezőgazdasági termelők munkájának elsődleges eredménymutatója és egyben jövőbeni létük alapja is az általuk előállított és értékesített terményeken realizált nyereség. Az elérhető árakat – a magyar piacon is – a világpiaci trendek határozzák meg.

Mit tehetnek a gazdák, hogy akár kedvezőtlen árviszonyok között is elegendő nyereséget tudjanak termelni? Érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a piac egyre gyorsuló változásait, s azokra időben reagálni. Tudta például azt, hogy keleti szomszédunkban, Ukrajnában állítják elő a világon a legtöbb napraforgót, amiből bőven jut exportra is? Vagy azt, hogy Indiában az élelmezés problémáját átgondolt kormányprogram keretében oldják meg oly módon, hogy átveszik a világ legkorszerűbb agrotechnológiai megoldásait a termelékenység fokozása érdekében?

Ezekre a radikális és rapid változásokra a magyar termelők is csak egyféle választ adhatnak: a sok évtizedes „nagyapáink gyakorlatát” – emlékeinkben megőrizve – le kell váltani új, költséghatékony technológiai elemekre.

Nézzük például a tápanyag-gazdálkodás kérdéskörét.

Ha a tápanyag-utánpótlási technológiánk megmarad egy standard mennyiségnél és összetételnél a legolcsóbb műtrágyából, nem fogjuk tudni kielégíteni termesztett növényünk tápanyagigényét. Kizsaroljuk talajainkat és rontjuk tápanyag-szolgáltató képességüket. Ez a folyamat így hosszabb távon nem lesz se fenntartható, se profitábilis. Így ez gazdaságunk leggyengébb láncszeme, a hordó legalacsonyabb dongája.

Az EuroChem Agro Hungary 5 kontinensen szerzett szakmai tapasztalata és technológiai ajánlásai alapján az alábbi műtrágyacsaládok használatát ajánlja:

1. A tarlókezelés, a szár- és gyökérmaradványok szervesanyag-tartalmának leghatékonyabb lebontása és megőrzése érdekében magas N-tartalmú FERTISOL CELLUDONE a megfelelő választás. Amellett, hogy elősegíti a szármaradványok degradációját, táplálja a cellulózbontó baktériumokat és serkenti a talajéletet, megkérdőjelezhetetlen előnye folyékony formája. A folyékony forma biztosítja, hogy a szár- és gyökérmaradványok (cellulóz) lebontása aszályos körülmények között is megtörténjék, szemben a különböző N-műtrágyákkal vagy baktériumkészítményekkel.

2. Az őszi vetésű szántóföldi növények alaptrágyájának a kettős hatású GRAMIX RIZOTEC NPK-t javasoljuk, kiemelkedő hatékonysága és Rizodyne talajaktivátor tartalma révén talajszerkezet-javító hatása miatt.

A GRAMIX RIZOTEC NPK több, mint műtrágya. Komplex megoldás, mely kiterjed a szaktanácson túl a minőségi alapanyagok felhasználására, a gyártás, a csomagolás folyamatán át az egész logisztika egységére. Az egyedi NPK, ill. mikroelem arányt, az optimális műtrágya összetételt a talajvizsgálat és a vetésterv alapján határozzuk meg, akár már 2 tonna mennyiségtől.

Mindez Önnek nem jár plusz költséggel, viszont ezen a módon ugyanolyan költségráfordítással növényeink tápanyagigényét akár 25-30%-kal hatékonyabban tudjuk biztosítani.

A GRAMIX RIZOTEC NPK műtrágyacsalád a mikroelemeket szerves kelátkötésben tartalmazza, Rizodyne talajaktivátor-tartalma révén pedig jelentősen serkenti a talajéletet, javítja a talaj pH-értékét és dinamizálja a tápanyagok hasznosulását.

Őszi búzára javasoljuk például az alábbi népszerű összetételt:

Gramix Rizotec NPK 8-20-24 +1,2 S +1,7 CaO +0,5 MgO +0,07 Cu +0,05 Mn +0,03 Zn +0,02 Fe +0,01 B +Rizodyne talajaktivátor

Az őszi búza számára pótolhatatlan foszfortartalmával segíti az optimális fejlettség elérését, jótékonyan befolyásolja a szemtelítődést. A kén javítja a búza értékmérő tulajdonságait, a magas réztartalma megerősíti immunrendszerét.

Őszi árpára javasolt egyik közkedvelt összetételünk:

Gramix Rizotec NPK 6-12-24 +3,7 S +0,8 MgO + 0,6 CaO +0,07 Cu +0,05 Mn +0,03 Zn +0,02 Fe +0,01 B +Rizodyne talajaktivátor

Foszfortartalmával biztosítja, hogy az árpanövény optimális fejlettséggel menjen a télbe, 3,7% kéntartalmával és magas réztartalmával pajzsként védi a betegségektől.

Repcére bór tartalmú összetételeinket ajánljuk:

Gramix Rizotec NPK 8-15-25 +1,3 S +2 CaO +0,5 MgO +0,1 B +0,03 Zn +0,05 Mn +0,02 Fe +0,07 Cu +Rizodyne talajaktivátor

Jól oldódó, magas foszfortartalommal a stabil kezdeti fejlődésért, gyökértömeg növekedésért, optimális káliumtartalommal az erős sejtfalért, bórral a kiegyensúlyozott virág- és termésképzésért.

3. Amennyiben technológiánk lehetővé teszi, alkalmazzunk az őszi vetésű növényeinknél is kultúraspecifikus, Rizodyne talajaktivátor-tartalmú UMG MICRO mikrogranulált starter műtrágyát. Kalászosokra az UMG MICRO TriticaStartot, repcére az UMG MICRO BrassicaStartot ajánljuk.

Többéves tapasztalat, hogy mikrogranulátumoknak, mint új technológiai elemnek komoly létjogosultságuk van. A jövő évi termés feltétele a növényállomány megfelelő áttelelése, melynek alapfeltétele a jól fejlett, erőteljes gyökérzet. Az UMG MICRO mikrogranulált starter műtrágyával akár 57%-kal nagyobb repce gyökérnyak átmérő (2012. Pusztaszentgyörgy szántóföldi parcella kísérlet) vagy 32%-os búza gyökérhosszúság többlet (2012. Gyugy, szántóföldi parcella kísérlet) is elérhető.

A vetőgéppel történő kijuttatáshoz a speciális szóró adaptert cégünk egy bérleti konstrukcióban térítésmentesen biztosítja.

Simon Péter
operatív igazgató
EuroChem Agro Hungary Kft.