fbpx

Virtuózok és sztárok a szántóföldön

Írta: Sándor Ildikó - 2017 augusztus 07.

Betegségeknek teljesen ellenálló gabonafajták még nem léteznek, így marad az okszerű és tervezett növényvédelem, mint megoldás. A lassan már mögöttünk álló szezon többségében megkésett vetésekkel, rendkívül hideg téllel, talán kevesebb fertőzéssel, majd a várakozások és számítások szerint ismét jó terméseredményekkel köszön el. A DuPont mindehhez jól bevált kalászos gyomirtó és gombaölő készítményekkel járult hozzá.

Van, ami nem változik

A Debrecen-Látóképen rendezett szántóföldi növényvédelmi bemutató kalászosokhoz kapcsolódó kísérleteit Dr. Kürti Antal területi képviselő mutatta be az érdeklődőknek, ahol a jövőre készülve a már jól ismert növényvédő szerek mellett új kombinációk és megoldások is kipróbálásra és bemutatásra kerültek.

A parcellákon megnézhettük a DuPont Wirtuoz® gombaölő szer (proquinazid + tebukonazol + prokloráz) hatását egykezeléses és kétkezeléses változatban is, a hibridbúza- és durumbúza-termesztés iránt érdeklődő intenzíven gazdálkodók figyelmét pedig felhívta az Acanto® + Talius® + Wirtuoz®, azaz ismertebb nevén a DuPont™ Wirtuoz® Trio használatának eredményeire. Talán a rendkívül hideg télnek köszönhető, de ebben a szezonban a gombaölőknek kevesebb feladat jutott, így a kísérleti parcellákon sem jelentkeztek általánosságban véve látványos, éles különbségek a különböző kezelések között. Ennek ellenére az Acanto Plus® + Wirtuoz® kétkezeléses parcellák látványos eltérést mutattak nemcsak a standard, de más gombaölő szeres kezelésű parcellákkal szemben is: a strobirulin-tartalom hatására látványosan ép lombfelületet láthattunk még június közepén is.

Módosult összetétel, új formuláció a gyomirtásban

A Granstar® SuperStar jól ismert kalászos gyomirtó szere a DuPontnak, a három hatóanyag (tribenuron-metil, tifenszulfuron-metil és fluroxipir) a garancia arra, hogy minden gyomösszetétel ellen megoldást adjon, egész a zászlóslevél kiterüléséig. Akkor mi változott? A hatóanyag összetétel maradt, így a hatásmechanizmus is változatlan, viszont a hatóanyag-mennyiség nőtt. A Granstar® SuperStar NEW készítmény az eddigi 250 g/l helyett már 333 g/l fluroxipirt tartalmaz, azaz kisebb dózissal is hatékony kezelést eredményez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új egységcsomag 4 hektár kalászos gabona kezelésére elegendő.

A már ismert tifenszulfuron-metil és fluroxipir hatóanyagpáros metszulfuron-metillel kombinálva, folyékony formulációban jelenti a 2018. év kalászos gyomirtó újdonságát, Omnera® LQM® néven. Az új gyomirtó olyan, magról kelő kétszikű gyomok ellen is felveszi a harcot, mint pl. a galaj, a tyúkhúr, a veronika-félék, a bogáncs, a keserűfű vagy a libatop.

A szántóföldi növényvédelmi bemutatót a Pioneer fajtabemutatója és a Huminisz levéltrágyázási kísérleteinek bemutatása tette teljessé a kalászosokon kívül napraforgóban, kukoricában és őszi káposztarepcében.

Sándor Ildikó