fbpx

30 éve emelkednek a földárak

Írta: Kohout Zoltán - 2020 február 27.

Folytatódik a földárak 3 évtizede tartó növekedése: a 2018-ashoz képest tavaly átlagosan 10%-nál is többet kértek a tulajdonosok.

Az osztatlan-ügyek is gerjesztik a keresletet

Az átlagtól felfelé inkább az olcsóbb vidékek tértek el. Tavaly az átlagos hektár-földár meghaladta az 1,6 milliót. A legtöbbet a Dél-Alföldön (1,911 millió forint/hektár), míg a legkevesebbet Észak-Magyarországon kértek a földért (1,245 millió forint/hektár). Legdrágábbak a Budapesthez (3,14), míg a legolcsóbbak Nógrád (1,120), Heves (1,162), Zala (1,172 millió/hektár) megyei földek. A felmérést végző Agrotax Kft. szakértői nem számítanak a termőföldár-drágulás lassulására. – Továbbra is nagy a kereslet, és az igényeket az osztatlan közös területek idén várható szabályozása révén a piacon megjelenő területek sem elégítik majd ki, hiszen Magyarországon még tart a fenntartható birtokrendszer kialakulása – mondta minapi sajtótájékoztatóján Sáhó Ákos ügyvezető.

Mit mennyiért?

A szántók hektár-átlagára tavaly 1,7 millió körül alakult, és sehol sem kapni 1 milliónál olcsóbban. A gyepek átlagára hektáronként 1,33 millió volt tavaly, egy ha erődért átlagban csaknem 900 ezret kellett fizetni. A gyümölcsösök hektár-átlagára majdnem eléri a 3,1 milliót, míg a szőlőkért átlagosan 3,4 milliót kell adni.

A haszonbérletbe adott szántókért évente/hektár 72,1 ezer forintot kérnek a tulajdonosok átlagosan. E téren a legmagasabb díjakat a Dél-Alföldön kérik (évi 81 ezer forint/ hektár), míg a legkevesebbet (évi 60 ezret) a Nyugat-Dunántúlon.

(forrás: Agrotax)