fbpx

A Yara itt van! És itt is marad!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 05.

Az 5. alkalommal, immár hagyományosan januárban megrendezett Yara-napon ismét középpontban állt a tápanyagellátás, de emellett aktuálisan a cég életében történt változásokról, illetve a jelenlegi helyzetről is átfogó képet kaphattak a meghívottak az Airport Hotel Budapest Superior konferenciatermében, ahová 2020-ban rekordlétszámmal látogattak el a gazdálkodók.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Gyuris Kálmán köszöntője után Éri Ferenc kereskedelmi igazgató összefoglalta az elmúlt év történéseit, és rámutatott arra, hogy tulajdonképp hol is tart most a Yara: – Tavaly év elején kaptuk az információt, miszerint cégünk életében jelentős változások következnek. Azzal szeretném kezdeni, hogy mindenkit megnyugtassak: a Yara nem vonul ki a hazai piacról, és a területi képviselet mértéke és színvonala is változatlanul működik. Kitérnék emellett a YaraVita lombtrágya termékcsaládra, amely helyi bizományos készletről, illetve lengyel raktárból kerülhet kiszállításra. Kamionos szállítás esetén másfél hét alatt megérkezik az áru. Igyekszünk előre gondolkodni, és rugalmasan megoldani a szállításokat, de természetesen szeretnénk, ha a kereskedők is felkészülnének a vevők kiszolgálására, például bizományi készlettartással.


Szász Imre, Éri Ferenc, Karolina Frackowiak, Antonis Angeletakis, Gyuris Kálmán

Jelenleg 20 millió farmerrel állunk közvetlen kapcsolatban, így számításaink szerint műtrágyáink, termésnövelő készítményeink révén kb. 300 millió embert élelmiszer-ellátásához járulunk aktívan hozzá. 1950-ben két ember indította el a céget, miközben mára több mint 17 ezer alkalmazottunk van, akik közül 800 agronómus területi képviselőként tevékenykedik világszerte, ami egy igen komoly szám. Hangsúlyozom, hogy Magyarország kiemelten fontos a jövőben is a Yara életében mutatott rá a cég sarkalatos pontjaira Karolina Frackowiak, a Yara kelet-délkelet-európai értékesítési igazgatója.

Yara BIOTRYG az innovatív biostimulátor

Antonis Angeletakis termékfejlesztési vezető a biostimulátorok témakörében tartott előadását, amelyben szó esett többek között az abiotikus stressz növényekre gyakorolt negatív hatásáról, a termésveszteségről, és bemutatta a BIOTRYG biostimulátor-technológiát is, amely 10 éves termékfejlesztés eredményeként egy jobb megoldást kínálhat a növények számára. A megnevezésben a BIO előtag utal a biostimulátor-tartalomra és a növény természetes folyamataira, a TRYG pedig egy ősi norvég szóból származik, mely bizalmat, hitet jelent, és utal az angol trigger, azaz ravasz szóra. – Kiemelném, hogy a Yara nem egy új beugró a biostimulátor-piacon, hiszen több mint 14 éve kezdtük el ez irányú kutatás-fejlesztésünket, hogy megtaláljuk a legalkalmasabb alapanyagot, alapanyag-kombinációt egy innovatív Yara-biostimulátorhoz. A Yaránál, a lombtrágyagyártásnak köszönhetően, pontosan 53 éves tapasztalatunk van abban, hogy hogyan kell egy bizonyos terméket formulálni. Az alapanyagok minősége és a formuláció befolyásolja a termék minőségét és felhasználhatóságát. A BIOTRYG technológia előnye, hogy a természetes növényi folyamatokat aktiválva hatással van az anyagcsere bizonyos elemeire, amivel a következő hatások érhetőek el: jobb tápanyagfelvétel és -hasznosulás, abiotikus stressz tolerancia elősegítése, magasabb termésmennyiség és jobb minőség, mindezek pedig a profitabilitás növelését eredményezik.

A Yara elsődleges célja felelősségteljesen élelmiszerrel ellátni a Föld lakosságát, miközben megóvjuk bolygónkat.