fbpx

Így fest a modern almatermesztés

Írta: Kohout Zoltán - 2019 május 06.

Az almatermesztőknek nemcsak a természeti erők kihívásaival kell harcba szállniuk a bőségesebb termésért és a termésvédelemért. A mind szigorúbb élelmiszerbiztonsági és kereskedelmi előírások, elvárások is megoldandó feladatot jelentenek. Jó hír – mint az az Arysta áprilisi derecskei szakmai napján elhangzott –, hogy megvannak a megfelelő válaszok e kihívásokra.

Napfény és korszerűség

Az Arysta LifeScience Kft. nem véletlenül választotta áprilisi almaszakmai napja színhelyéül a derecskei Bold Agro Kft. impozáns, összesen több mint 200 hektáros gyümölcsültetvényét. A Bold Agro 20 éve folytat intenzív gyümölcstermesztést a legkorszerűbb technikai-technológiai eszközökkel az alma-, meggy- és szilvakultúrákban. Jéghálóval védett, csepegtetős öntözéssel táplált, karcsúorsó, illetve szabadorsó koronaformákkal nevelt almafái több levegőt és fényt kapnak, így ellenállóbbak, jóval kisebb a vegyszeres kezelés igénye, és jobban hasznosulnak a nap kedvező hatásai.

A korszerű termesztéstechnológiának a vegyszeres ritkítás is része annak érdekében, hogy megfelelő méretű, piacképes küllemű és beltartalmi értékekkel bíró gyümölcsök teremjenek. Szentpéteri Tamás hangsúlyozta a pontos célmeghatározás és hatóanyag-választás szempontjait a homogén állomány megteremtésének érdekében. Az Arysta megoldása e kihívásra a már jól ismert ATS Agro Flo mellett a Globaryll 100növekedésszabályzó, amely a stimulálja a rügyek kihajtását, így a virágrügyek számát is. Indirekt módon befolyásolja a növény etilén-szintézisét, így azok a kis gyümölcsök, amelyekben a magkezdemények még nem alakultak ki, és ennek révén az auxintermelésük korlátozott, a kezelés hatására lehullanak.

Az Arysta megoldásai

Az Arysta tavaszi ajánlatát ismertetve Valovics Attila fejlesztőmérnök elsőként a biostimulátorok fontosságát emelte ki. Az Arysta Physio Activator Technológiáján alapuló Geomar BM 86aktiválja a virágzási hormonok (poliaminok) termelődését, segíti a gyümölcsdifferenciálódást és -fejlődést. Csökkenti a sejtöregedést, növeli a zöld növényi részek klorofilltartalmát, és szerepe van az abiotikus stresszhatások elleni védelemben is, nagyobb ellenállóságot, termésbiztonságot eredményezve. Segíti, akár hétszeresére növelheti a gyökérben a foszforfelvételt irányító foszfatáz enzim koncentrációját, és nagyban segíti az említett gyümölcsritkítást is, a kötődés minőségét és a gyümölcsfejlődés intenzitását – amint ezt több mint 20 sikeres kísérlet bizonyítja.

Kiss Dániel, az Arysta almakultúráért felelős szakembere a kálcium fiziológiai szerepéről, annak hiányában bekövetkező problémákról beszélt. A kalcium pótlására jól bevált ajánlat az InCafolyékony levéltrágya, amely a CaT technológián alapulva segíti, gyorsítja a Ca gyümölcsbe történő felvételét, beépülését. Képes a talajban található Ca felvételét akár 50%-kal megnövelni. Az almamoly elleni védelemre egy vegetációban akár 10 alkalommal és biogazdálkodásban, illetve integrált gazdálkodásban is használható Carpovirusine biológiai növényvédő szert ajánlotta. A készítményben lévő Cydia poponella Granulo Vírus az almamoly lárváit fertőzi meg, blokkolja a lárvák táplálkozását, majd elpusztítja azokat. A gyorsan elpusztult tetemekben tovább szaporodik, így biztosítva jelenlétet az állományban, tovább csökkentve az almamoly lárvák számát. A kórokozók elleni védelemben hűvösebb időjárás esetén a Pyrus 400 SC, virágzás után a Difcor 250 EC javasolt annak megelőző és kuratív hatása miatt. Hatékonyan alkalmazható az Orthocid 80 WDG gombaölő szer, amely gátolja a gombák sejtlégzését. A készítmény használható a rügyfakadástól a teljes gyümölcsméret kialakulásáig, de ügyelni kell rá, hogy érzékeny a permetlé kémhatására, figyeljünk erre a tényezőre. A MilcozebeDG preventív, kontakt készítmény számos gombabetegség ellen hatásos, 2019-ben kedvező hektárköltséggel elérhető a termelők számára – hívta fel a figyelmet az előadó.

Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak