fbpx

Eltűnt 14 millió(!) tonna orosz búza, zuhan az export

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 11.

Az orosz gabonapiacot megfigyelő szakmai szervezetek sokadszorra is jelentősen csökkentették az idei búzatermésre vonatkozó becslésüket. Ezzel durván csökken a gabonaexport is.

Az orosz Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cég szerdán 80,7 millió tonnára csökkentette az ország idei búzatermésére vonatkozó előrejelzését a korábbi 82,1 milliós prognózisról. Ez nem az első ilyen irányú becslésmódosítás: az orosz piaci megfigyelők márciusban még 94 millió tonnás búzatermést prognosztizáltak.A lefelé módosítás oka a romló terméskörülmények és a májusi fagyok utáni meleg és száraz időjárás okozta helyzetben keresendő. A Sovecon továbbá úgy véli, nem biztos, hogy az összes időjárási anomáliának minden következményét tükrözik-e a mostani új becslések, így nem zárják ki, hogy nem csökken a végső mennyiség 80 millió tonna alá.

Az orosz kormány úgy számol, hogy a mostani szezon búzaexportja a korábbi 70-ről 60 millió tonnára esik vissza. Az orosz Gabona-szakszervezet szerint mintegy 1,5 millió hektárnyi termés károsodott.